expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 5 listopada 2014

Tort orzechowy



Tort który pojawia się u nas przy ważnych uroczystościach rodzinnych i świętach. Cięższy od tradycyjnych tortów biszkoptowych. Bez grama mąki, w całości wykonany z orzechów włoskich. Pachnący i wilgotny, przełożony lekkim, mało słodkim kremem na bazie serka, który samodzielnie robimy z mleka, śmietany i jajek. 
Tort został upieczony na potrzeby drugiego numeru magazynu "Kocioł" - tworzonego przez dolnośląskich blogerów kulinarnych. Bohaterami numeru były orzechy i buraki. 
Mój przepis na sałatkę z buraczków i papryki pojawi się na blogu jeszcze w tym tygodniu, a tymczasem zapraszam Was do lektury. Wystarczy kliknąć w link i pobrać magazyn:
 
Składniki na blaty orzechowe:
tortownica o średnicy 20 cm
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kilka orzechów do dekoracji
 
Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy kaszę mannę, bułkę tartą, ekstrakt waniliowy i orzechy. Składniki łączymy, następnie dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek. Delikatnie, mikserem na najniższych obrotach miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą.
Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 ° C. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.

Składniki na masę:
  • 1 litr świeżego mleka 3,2 %
  • 400 g gęstej śmietany 18%
  • 5 jaj
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru

Jajka lekko roztrzepujemy ze śmietaną. Mleko zagotowujemy, wlewamy śmietanę z jajkami i na bardzo małym ogniu podgrzewamy, aż masa się zetnie i zrobi się serek. Gdyby serek nie chciał się ściąć, odstawiamy mieszankę, lekko studzimy a następnie ponownie ogrzewamy na bardzo małym ogniu.
Całość odlewamy na sitko wyścielone gazą lub tetrą. Dokładnie odsączamy serek i całkowicie studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stale miksując dodajemy stopniowo serek i miksujemy aż składniki się połączą.
Gotową masą przekładamy orzechowe blaty, zostawiając trochę do ozdobienia góry tortu. Wierzch dekorujemy orzechami.
Smacznego :) 



29 komentarzy:

  1. Ale pysznie wygląda :-) mniam. Zapisze sobie przepis i z chęcią zrobię przy uroczystości domowej :-):-):-) miłego dzionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tort 1sza klasa.. jakież równe warstwy zarówno kremu jak i blatów..
    Mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bym zjadła teraz taki do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo okazały:)i piękny talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik wygląda przepysznie ! I zapewne też tak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda i pewnie też tak smakuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamawiam od razu dwa takie wieeelkie kawałki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetyczny ten Twój tort, zresztą, jak wszystkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyobrażam sobie jak fenomenalnie musiał smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ boski tort! Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. tort obłędny, zażądam taki na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szkoda, ze na moje urodziny nikt takiego mi nie upiekł...:(

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjny, zjadłabym kawałek z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tort jak marzenie... Klasyczny i piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Łucjo, torty równe jak stół, a jednocześnie bardzo domowo wyglądające, to jak bajka z tysiąca i jednej nocy. Nie mam "ręki" do tortów tym bardziej podziwiam Twoje umiejętności. Moja kochana teściowa piekła wspaniały tort orzechowy, niemal dokładnie z takiej receptury.:Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko bo to właśnie tort jaki się dawniej piekło! Moja mama piekła nam go zawsze na Boże Narodzenie i Nowy rok :) Warto wracać do takich smaków :)

      Usuń
  17. Fantastyczny ten tort :) i magazyn,, Kocioł,, suuuper :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda świetnie :) Ciekawy pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Myślę, że dobrą okazją do jego zrobienia, będzie także brak okazji i spróbuję go zrobić w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Imponujący tort i dla mnie niesamowite, że zupełnie bez mąki :) wygląda pięknie, równiutkie blaty i piękny kontrastujący z nimi krem :) ach...powzdycham do zdjęcia :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  21. czy kasza do ciasta ma być sucha?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU