expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 27 kwietnia 2013

Krem ananasowy

Krem z ananasa. Kolejny wspaniały krem, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, serników, bez, tortów i ciastek, a także do wyjadania na samo:)  Bardzo smaczny, delikatny, lekko kwaskowy.

Składniki:
  • 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (użyłam ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka masła
Ananasa drobno pokroić, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Puree z ananasa przełożyć do garnka, wymieszać z jajkiem, żółtkami i mąką kukurydzianą. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu do zagotowania. Cały czas mieszamy, by masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie bulgotać dodać sok z cytryny i masło, gotować jeszcze ok 3-4 minut. Krem powinien mieć konsystencję luźnego budyniu. 
Gotowy krem przełożyć do słoiczka, wystudzić i zakręcić słoik. Przechowywać w lodówce. 
Smacznego :)


Źródło: Domowe Wypieki

20 komentarzy:

  1. Wciąż pamiętam Twój mango curd i jestem pewna,że ananasowy krem jest równie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że na kremik mogę tylko popatrzeć. Bo pomysł jest super. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie zazdroszczę, ja nie umiałabym się powstrzymać :D

      Usuń
  3. Za ananasem nie przepadam, ale czuję, że z takim kremem bym się polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł:D tylko szkoda, że brat by mi nie zjadł:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, musi być pyszny (bo z pewnością na taki wygląda!) :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój krem nie doczekał by studzenia ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj jaki on musi być pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały blog ze świetnymi przepisami! będę tutaj zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie nastawiłam potrójną porcję:)) a ja mam pytanko:) Jak długo można go przechowywać??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przechowywałam go dłużej niż 4 dni w lodówce.

      Usuń
  10. no to mnie kupiłaś :) zostaję tu na dłużej a krem pewnie już niedługo zrobię bo ananasy to coś co lubię w każdej postaci - nawet do śledzia:):)

    OdpowiedzUsuń
  11. słoik zakręcamy dopiero po ostudzeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak zrobiłam :) cieszę się że będziesz zaglądać!

      Usuń
  12. Witam. Czy z ananasa z puszki tez mozna zrobic ten krem?

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno to nie będzie to samo, ale można spróbować. Pominęłabym cukier.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU