expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 21 maja 2013

Budyniowe ciasto z rabarbarem


Lekkie ciasto z masą budyniową i rabarbarem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Rabarbar można zastąpić innymi owocami. W zeszłym roku piekłam to ciasto z truskawkami i wiśniami i smakowało równie pysznie jak z rabarbarem :)
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.

Składniki na masę budyniową:
  • 4 duże laski rabarbaru
  • 40 g cukru 
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 50g masła
Rabarbar częściowo obrać i pokroić w 1-2 cm plastry. Wsypać do rondelka i zasypać cukrem i odstawić na 1-2 godziny by rabarbar puścił sok, a cukier się rozpuścił. Po tym czasie dodać masło i postawić na ogniu. Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Gdy rabarbar się zagotuje, wlać mleko z budyniem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia, przykrywając budyń folią spożywczą.

Składniki na ciasto:
  • 200g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki mąki 
  • 1/3 szklanki proszku budyniowego bez cukru
  • 4 świeże łodygi rabarbaru 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając dodawać kolejno jajka, następnie mąkę z budyniem. Całość dobrze zmiksować. 
Na tortownicę wyłożyć połowę ciasta, na to kładziemy ostudzoną masę budyniową i drugą połowę ciasta. Na górę ciasta ułożyć słupki rabarbaru.



Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 1 godzinę. Przed krojeniem ciasto wystudzić by budyń się nie rozlewał.

Źródło: Domowe Wypieki

Przepis bierze udział w akcji:
  Akcja rabarbar - IV edycja

24 komentarze:

  1. Wygląda jak zegar ;-) Pyszne ciasto, uwielbiam rabarbar i im więcej inspiracji tym lepiej :-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz :P miałam już skończyć z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie, a tu człowiek na diecie :(

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!:D trzeba z niego korzystać póki można:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale wygląda bosko ! Moje prezentowało się mniej kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem i budyniem, ale jak patrzę na Twoje to mam ochotę iść do kuchni i je upiec:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale ładnie się prezentuje! I ten rabarbar tak ładnie ułożony..:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda, i na pewno teę tak smakuje. Podejrzewam że już nic nie zostało :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne słoneczko :D Wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciacho super, wygląda jak koło fortuny

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda rewelacyjnie jak teka rabarbarowa gwiazdeczka :)
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  12. MMm, no po prostu ideał!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda mega kusząco, pięknie i zjawiskowo ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU