expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Krem z białych szparagów

Przepis na krem ze szaragów wzięłam z książki pt. "W poszukiwaniu smaku doskonałego" Roberta Sowy. 
Jest smaczny, delikatny i wiosenny, a krewetki dodają mu lekkiej pikanterii :)

Składniki dla 4 osób:
  • 600 g białych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 litr rosołu warzywnego 
  • 200 ml śmietany 36%
  • 80 g krewetek
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek (użyłam 1/2 ostrej papryczki)
  • 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
  • cukier, sól czosnkowa, pieprz do smaku
Bulion zagotować, dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do wywaru. Szparagi umyć, obrać i włożyć do wywaru. Zupę doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i zabielić śmietaną. 
Krewetki zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i sambal oelek (papryczkę pokroiłam w cienkie plasterki). Usmażyć na patelni i podawać wraz z zupą. Całość posypać prażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Z krewetkami jeszcze nie jadłam. Smaczny dodatek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z krewetkami?Fajna kompozycja.U mnie szparagi rzadko są w menu,ale teraz ich wszędzie pełno,czas więc coś upichcić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zupa! Krem z białych szparagów serwowany z krewetkami i słonecznikiem...mmmm...:-). Bardzo podoba mi się marynata do krewetek.
    Miłego poniedziału, Łucjo!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna, wiosenna zupa! I ten dodatek krewetek kuszący...

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagowy krem... pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajnie wygląda i to połączenie z krewetkami - skusiłabym się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała!
    Bardzo kusząca wersja z krewetkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zupki. W sezonie szparagowym nic tylko jeść:-)Z krewetkami super połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z dodatkiem krewetek super:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ to musiało być pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie jadłam szparagów, muszę się w końcu skusić :) może w postaci takiego kremu ? :)

    PS Robiłam placuszki z rabarbarem - cudo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też ze szparagami debiutuję :) cieszę się że placuszki smakowały :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU