expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 15 października 2013

Tort egipski

Jeśli jeszcze nie piekliście tortu egipskiego, musicie to koniecznie nadrobić :) Jest to najlepszy tort jaki w życiu jedliśmy, piekłam go dwukrotnie i za każdym razem my i goście byli zachwyceni. Orzechowe blaty przełożone kremem budyniowym, bitą śmietaną, karmelem i orzechami. Bardzo słodka rozpusta :) Połączenie delikatnych i rozpływających się ustach kremów z chrupiącymi prażonymi orzechami i karmelem. Najlepiej smakuje drugiego dnia.
Do przygotwania tortu użyłam produktów które otrzymałam od Świadomego Odżywiania.
Zapraszam. 






Składniki na ciasto, na blachę o średnicy 20 cm, nie mniejszej:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych - użyłam tartych orzechów laskowych BackMit

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, stale ubijając dodać cukier. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Piec około 15 minut w temperaturze 170ºC, do suchego patyczka.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.


Składniki na masę budyniową:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła

W garnku z grubym dnem zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko. Wstawić na średni ogień i zagotować, stale mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając ostudzony budyń.


Składniki na masę z bitej śmietany:

  • 340 g śmietany kremówki
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych
 Dodatkowo: płatki migdałowe i całe migdały do dekoracji - użyłam płatków migdałowych Kresto

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, odstawić. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać na małe kawałki.

200 g cukru rozpuścić w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek. Jeśli karmel nie będzie chciał odejść od papieru, papier posmarować wodą i ściągnąć karmel.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.




Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią 1/2 ubitej śmietany. Następnie kolejny blat, masa budyniowa i pozostałą bitą śmietanę. Pozostałą masą budyniową posmarować boki i wierzch tortu. Boki dodatkowo udekorować płatkami migdałowymi.


Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki





33 komentarze:

  1. nawet nie próbuję sobie wyobrazić smaku, bo to grozi atakiem na komputer wraz z chęcią wyjęcia z ekranu kawałka tortu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wchodzę do Ciebie i widzę takie pyszności:) Cudowny tort!

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest najlepszy tort jaki w życiu jadłam. Zobacz u mnie, ja zamiast masła do masy budyniowej dodaję mascarpone i jogurt i zamiast karmelu siekam sezamki:-) Pięknie wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niebiański torcik - pyszna kompozycja smakowa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie próbowałam,więc pewnie wkrótce się skuszę .Pysznie wygląda! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszny tort!!! prześlij proszę swoje dane na mojego maila gdyż to Ty otrzymujesz nagrodę w Ciasteczkowym konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spotkałam się już wiele razy z tym tortem i za każdym razem aż mi ślinka ciekła na jego widok. Ale jakoś sama nie mogę się przełamać, żeby go upiec... :))

    OdpowiedzUsuń
  8. aj, znam go, ale jeszcze nigdy nie jadłam! Wygląda bosko, pięknie go wykończyłaś :)
    mmm..:) ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurczaki! on wygląda po prostu bosko!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja przymierzam się do niego od pół roku:) jest cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bosko się prezentuje! Chylę czoła

    OdpowiedzUsuń
  12. Torcik wygląda obłędnie, nie mogę się napatrzeć. Same delicje dodałaś do niego :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przepięknie:) aż żal go kroić:) cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały!
    Ten tort za mną ,chodzi'...

    OdpowiedzUsuń
  15. Zachwycam się Twoim tortem! Wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym kawałek ;) Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam kiedyś, był przepyszny i pięknie się prezentował. I Twój jest właśnie taki - piękny! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaki piękny!;) Nie mogę się napatrzeć;)

    OdpowiedzUsuń
  19. No tak :) Najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadła nasza rodzina.... na samą myśl mam na niego ochotę :)
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie potrzebny jest proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie potrzebny, blaty rosną dzięki białkom :)

      Usuń
    2. polecam :) jest grzechu wart :D

      Usuń
    3. Już w lodówce, prezentuje się pięknie, a pozostałości masy wylizuje moja corcia ; p

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU