expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 6 czerwca 2014

Waniliowa panna cotta z truskawkami

Panna cotta, czyli ugotowana śmietanka, to wyśmienity włoski deser, który przygotujemy w kilka minut. Zachwyca smakiem i prostotą, a podana z sosem truskawkowym głośno przypomina, że chcemy słońca i wakacji :) Zapraszam!


Składniki na 6 porcji:
  • 2 i 2/3 szklanki tłustej śmietanki (36-40%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 6 łyżeczek żelatyny*
  • 2 i 2/3 szklanki maślanki
Wanilię przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka. 
Żelatynę zalać w małej miseczce 5 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut by zmiękła. W 2 litrowym garnku, na średnim ogniu podgrzać śmietankę, cukier i ziarenka wanilii razem z laską. Gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż składniki będą bardzo gorące a cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści. Wlać maślankę i przelać przez sitko o drobnych oczkach. Gotową masę przelać do kokilek. Schłodzić w lodówce przez 4-6 godzin.

* W przepisie podano 2,5 łyżeczki żelatyny, widząc inne przepisy na panna cottę, bałam się że to będzie za mało. Następnym razem dam jednak mniej, ok 4 łyżeczek.


Składniki na sos:
  • 500 g odszypułkowanych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki vin santo, porto, lub brandy
Truskawki przekroić na pół, umieścić w rondelku, dodać cukier. Na małym ogniu podgrzewać przez 10-15 minut. Zdjąć z ognia, dodać alkohol. Wystudzić i schłodzić 30 minut w lodówce. 

Przed podaniem kokilki z deserem zanurzyć na 5-10 sekund w naczyniu wypełnionym gorącą wodą. Odwrócić i wyłożyć panna cottę na talerze. Wokół każdej rozlać sos truskawkowy. 
Smacznego :) 
Źródło: Dobre, bo włoskie. Wyd. Buchmann


38 komentarzy:

  1. bardzo ten deser- jest pyszny i uniwersalny:) z truskawkami musiał smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety, co za pyszności z samego rana;))) A talerzyk bajeczny:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje sie bardzoooo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już drugi sezon zabieram się za zrobienie tego deseru,w ubiegłym roku nawet foremki kupiłam:)))pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacja:) mój ulubiony deser:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ten deser, zwłaszcza z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm,.... to musiało być przepyszne....:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chcemy słońca i wakacji, ale przede wszystkim chcemy "panny cotty" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łucjo, jestem pod wrażeniem, mam takie foremki, specjalnie kupiłam we Włoszech, użyłam juz do deserów, ale nie znalazłam przekonującego przepisu na panna cotta, teraz już wiem ,że zrobię, Cudnie Ci się udała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Bożenko i polecam :) radzę dać choć troszkę mniej żelatyny!

      Usuń
    2. Tak też myślę, bo lubie taką trzęsącą, drżącą.
      Nie mogę pisać , bo mam ślinotok.

      Usuń
  10. Piękna!
    Aż szkoda jeść,ale z rozkoszą bym napoczęła...

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam jeszcze tego sławnego deseru.Piękny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale to smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bardzo apetycznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Deserek piękny aż chce się go jeść :-) z truskawkami mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ten deser, pięknie wygląda u Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszniasto wygląda :)) noszę się z zamiarem zrobienia choć nie mam tak pięknych foremek...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem pod wrażeniem Łucja, stworzyłaś nie tylko smaczny, ale piękny deser :))

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny i prosty deser, najlepszy na ciepłe dni; ))

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniała:-) Bardzo lubimy właśnie z truskawkami:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. To będzie hit na nadchodzące upały:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetna panna cotta! ; )
    Prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowne zestawienie smaków, delikatna, kremowa panna cotta i orzewiajce truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam zestawienie twoich deserów z truskawkami. W końcu muszę się zmotywować i wyczarować takie cuda, bo spróbować trzeba! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Łucjo-deser wygląda wspaniale :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  25. A czy można użyć śmietanki 30%,bo tylko taką mam w zasięgu?
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię ten deser, z sosem truskawkowym to już w ogóle bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  27. prezentuje się perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam ten deser za smak i za szybkość wykonania :D Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Panna cotta wygląda idealnie! Chętnie bym taką właśnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  30. :) Zdjęcie wygląda jak z okładki jakiejś dobrej gazety! Bardzo apetyczne!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU