expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 2 lipca 2014

Galaretka z czerwonej porzeczki

W tym roku mamy urodzaj na czerwoną porzeczkę :) nawet nie wiem ile kilogramów już przerobiłam. Na pewno z sześciu zrobiłam galaretkę :) Jest bardzo smaczna, nie za słodka, o bardzo gęstej konsystencji. Bardzo szybko się ją przygotowuje, a najwięcej czasu zajmuje przetarcie owoców przez sitko. Zapraszam i polecam zrobić :)

Składniki:
  • 2 kg obranej i umytej czerwonej porzeczki
  • 600 g cukru
Porzeczki wsypać do średniego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i wymieszać. Gotować na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Na bieżąco zbierać tworzącą się pianę. Owoce przelać przez gęste sito, bardzo dokładnie przetrzeć, tak by pozostały tylko suche odpady. Przetarty sok przelać ponownie do garnka i na średnim ogniu podgrzewać do uzyskania pożądanej konsystencji. Od czasu do czasu zamieszać i w razie potrzeby ściągnąć pianę. 
By sprawdzić czy galaretka ma już odpowiednią konsystencję należy nabrać płyn owocowy na łyżkę i kropla po kropli wlewać go ponownie do garnka. Jeśli ostatnia kropelka zastygnie galaretka jest już gotowa. 
Gorącą przelać do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem na 15 minut, odwrócić i wystudzić. 
Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Niestety ja nadal poluję na porzeczki, ale taki słoiczek może kiedyś od kogoś dostanę :) dżem lub galaretka z porzeczek marzy mi się do pleśniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka galaretka do naleśników, pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne przetwory....uwielbiam czerwoną porzeczke tylko ta w sprzedaży nie dorównuje smakiem tej ze swojego ogrodu...więc zazdroszczę swojej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna galaretka. Czerwona porzeczka to, zaraz po malinach, moj ulubiony owoc :) Zazdroszcze tego urodzaju. Najlepiej porzeczki mi smakuja podjadane prosto z krzaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mam ochotę sięgnąć po tą łyżeczkę:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Też zrobiłam galaretkę z porzeczek, tyle że z czarnych. Fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę że jesteś w sezonie na galaretkę. Pysznie wygląda fajna do deserów

    OdpowiedzUsuń
  8. Za galaretką nie przepadam bardzo, ale takiej z porzeczek bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU