expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 15 lutego 2016

Chleb pszenny, na drożdżach



Najprostszy z możliwych przepisów na chleb drożdżowy. Jeśli wydaje się Wam, że upieczenie chleba jest trudne i boicie się zakwasu, ten przepis jest dla Was. 
Tajemnica sukcesu tkwi w długim dojrzewaniu zaczynu drożdżowego, który należy przygotować dzień przed pieczeniem i pozostawić na blacie do fermentacji. Dzięki temu upieczony chleb będzie miał miękki i sprężysty miękisz, a skórkę pachnącą i chrupiącą. Zachowa świeżość przez kilka dni, o ile nie zostanie wcześniej zjedzony. 
Koniecznie namawiam do upieczenia. Spróbujcie, a później modyfikujcie go do woli. 
Przepis przygotowany specjalnie do magazynu Kocioł:




Składniki na zaczyn:

  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g wody
  • 15 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:

  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 ml wody
  • 10 g soli
Składniki zaczynu łączymy w miseczce. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrastania na 12-16 godzin.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie formujemy podłużny bochenek i umieszczamy w koszyczku do wyrastania. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy razem z blachą do temperatury 230o. Wyrośnięty chleb przekładamy na gorącą blachę. Po 10 minutach temperaturę zmniejszamy do 200o i pieczemy jeszcze 40 do 50 minut.
Studzimy na kratce.






23 komentarze:

  1. cudowny bochenek chleba.. <3 idealny na śniadanie, jeszcze lekko ciepły z chrupiącą skorpuką <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chlebek! Domowy najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U ciebie chleby zawsze wyglądają obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wypieczony chlebuś. Widać, że puszysty i przez to pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda,muszę tak przygotować drożdże,jak piszesz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bo domowe chleby to najcudowniejsze chleby<3

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie tak przygotowany rozczyn wykorzystałam do bułek i też sie udały, a jak smakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super chlebuś. A do tego te dziurki...
    Może odwiedzisz i mój blog? Zapraszam. :) http://wytrawnaslodycz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny chlebek!
    Aż ślinka cieknie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach, już dawno powinnam była napisać, że chlebek wyśmienity! Piekłam go i w podstawowej wersji jak i w różnych modyfikacjach- za każdym razem wychodzi wyśmienity! :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU