Mocno waniliowe ciasto z truskawkami i rabarbarem :) Bardzo nam smakowało, a zwłaszcza mojej córce, która zajadała się nim z wielkim apatytem, aż miło było patrzeć :) 
I ponownie pod przepisem odpowiem na pytania Agaty z blogu Happy Kitchen i Sylwii z blogu Follow The Taste. Dziękuję za nominację do nagrody Liebster Blog Award :) 
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
 - 200 g cukru
 - 200 g miękkiego masła
 - 2 łyżki mleka
 - 4 jajka
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 budyń waniliowy (proszek)
 - ziarna z 1 laski wanilii
 - 300 g truskawek
 - 300 g rabarbaru
 - cukier puder do posypania
 
Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować olejem.
Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem ok 5-7 minut a następnie 
dodawać po jednym jajku i ubijać kolejne 5 minut. Mąkę połączyć z 
ziarnami wanilii (najlepiej wcierać je w mąkę), proszkiem do 
pieczenia i budyniem. Do masy maślanej dodać mleko a następnie po 
łyżce mąki. Ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być.
Utartą masę przełożyć do tortownicy. Na wierzch wysypać pokrojone truskawki i rabarbar. Ciasto 
wstawić do piekarnika nagrzanego do180 stopni i piec około 60 
minut, sprawdzając pod koniec pieczenia patyczkiem, czy ciasto jest już 
gotowe.
Ciasto odstawić aby wystygło, a następnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji 
Źródło: Gotuję, bo lubię  
A teraz moje odpowiedzi na pytania, tym razem i ja rozdam swoje nominacje :)
“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”
Pytania Happy Kitchen:
A teraz moje odpowiedzi na pytania, tym razem i ja rozdam swoje nominacje :)
“Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował”
Pytania Happy Kitchen:
- Ulubione ciasto?
 
- Kulinarny autorytet?
 
- Na śniadanie: Jajecznica czy owsianka?
 
- Jaki kraj chcesz odwiedzić najbardziej?
 
- Ostatni przepis, który wypróbowałaś?
 
- Morze, góry czy Mazury?
 
- Czy jest jakieś danie/składnik, którego bardzo nie lubisz?
 
- Pizza/spaghetti?
 
- Wolisz zimę czy lato? Dlaczego?
 
- Jaką książkę kulinarną polecasz?
 
- Wyobrażasz sobie życie bez Internetu?
 
Pytania od Follow The Taste:
- Skąd czerpiesz inspirację do gotowania?
 
- Co nakłoniło Cie do prowadzenia bloga?
 
- Jaka/Dokąd była Twoja najlepsza podróż kulinarna?
 
- Dokąd najchętniej chciałabyś pojechać?
 
- Wolisz dania słodkie czy słone?
 
- Jakie blogi kulinarne najchętniej odwiedzasz i czego na nich szukasz (inspiracje, przepisy, określona tematyka?)
 
- Czy są jakieś potrawy których nie odważyłaś się zrobić u siebie w kuchni (np. ze względu na poziom trudności) a bardzo je lubisz?
 
- Twoja ulubiona kuchnia?
 
- Czy jest jakieś danie/składnik które bardzo nie lubisz?
 
- Twoje ulubione danie?
 
- Bez jakich składników nie wyobrażasz sobie gotowania?
 
Moje nominacje :) 
- Agusiowe Gotowanie
 - Wesoła Kuchnia
 - Fabryka Pomysłów
 - Zacisze Kuchenne
 - Marta w kuchni
 - Moni w kuchni
 - Świat pachnie szarlotką
 - AZgotuj
 - Ola in the Kitchen
 - Czekoladą utkane
 - Tapas de Colores
 
- Rano kawa czy herbata?
 - Obiad mięsny czy warzywny?? a może na słodko??
 - Wieczór z książką czy filmem?
 - Ulubiony smak dzieciństwa?
 - Najbardziej odważny eksperyment kulinarny?
 - Makaron czy ryż?
 - Odpoczywasz aktywnie czy raczej na kanapie?
 - Ulubiona książka, nie tylko kucharska?
 - Czy prowadzenie blogu sprawia Ci przyjemność?
 - Twoje ulubione danie na blogu :)
 - Jaki jest Twój ulubiony przedmiot w kuchni?
 


Dziękuję za odpowiedzi :) i to przy okazji umieszczenia takiego pysznego ciacha :D
OdpowiedzUsuń:D pozdrawiam!
UsuńŁucjo piszę u Ciebie: dziękuję za informacje jak z linka zrobić "tutaj" i dziękuję za nominację.
OdpowiedzUsuńCiasto Twoje prezentuje się obłędnie pysznie.Pobieram przepis.
bardzo mi miło :)
UsuńTruskawki i rabarbar, moje ulubione zestawienie smaków.
OdpowiedzUsuńmoje również :)
UsuńBardzo fajne ciasto :D Dziękuje za nominacje :D
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pozdrawiam!
UsuńŁucjo, wielkie dzięki za nominację!:-)
OdpowiedzUsuńCiacho pycha!
Mniam!Udany duet truskawkowo-rabarbarowy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńKomentarz mi znikł więc powtarzam,że ciacho smacznie wygląda,być może i mnie się uda przełknąć rabarbar:)Dziękuję za nominację:)
OdpowiedzUsuńAgusi wierzę że Ci posmakuje :)
UsuńCiasto wyglada wybornie--zdjecie piekne!--tylko pytanie!-jak to jest wstac tak wczesnie i pisac--poza wszystkim jeszcze jedno--podziwiam!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z pieknych Wloch!
dziękuję za miłe słowa:) jak miło jest dostać pozdrowienia z Włoch :D
Usuńdziękuję za nominację:) w wolnej chwili odpowiem, ale niestety pewnie po 24 czerwca, bo teraz mam tysiąc rzeczy na głowie. Ciacho boskie - idealne połączenie:)
OdpowiedzUsuńpięknei wygląda to ciasto !:P
OdpowiedzUsuńhttp://photoslovecooking.blogspot.com/
i bez jeszcze masz?
OdpowiedzUsuńłaaał:) zazdraszczam!
Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)
cisto wygląda na pyszne - muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności, z wanilią palce lizać :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że ciasto smakowało :)
OdpowiedzUsuńI wyszło Ci przepiękne :)
takie ciacha bardzo lubię
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację odp na pytania :-)
OdpowiedzUsuńRano kawa czy herbata?
Herbata
Obiad mięsny czy warzywny?? a może na słodko??
Warzywny zdecydowanie :-)
Wieczór z książką czy filmem?
Czasami książka czasami film
Ulubiony smak dzieciństwa?
Kaszka manna z sokiem malinowym
Najbardziej odważny eksperyment kulinarny?
Ja wiecznie eksperymentują ha ha
Makaron czy ryż?
Makaron wybieram :-)
Odpoczywasz aktywnie czy raczej na kanapie?
Na kanapie niestety:-)
Ulubiona książka, nie tylko kucharska?
Tylko razem z córką
Czy prowadzenie blogu sprawia Ci przyjemność?
Tak sprawia mi przyjemność :-)
Twoje ulubione danie na blogu :)
Bakłażan nadziewany kaszą z kurkami
Jaki jest Twój ulubiony przedmiot w kuchni?
Ostre porządne noże
Ciasto pysznie się prezentuje. Dziękuję za nominację, odpowiem na pytania jak tylko wrócę:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńMmm, coś cudownego :) Uwielbiam takie ciasta, szczególnie z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację :)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda przepysznie, w końcu z takimi truskawkowo-rabarbarowym dodatkiem inaczej nie mogłoby być... i ten bez :)