expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 22 maja 2014

Bułeczki z ciecierzycy

Domowe bułeczki z mąką z ciecierzycy. Obsypane prażonym sezamem i aromatyczną czarnuszką. Takich bułek nie kupicie w sklepie. Są lekkie i puszyste, ale jednocześnie treściwe i doskonale zaspakajają głód.
Mąka z ciecierzycy nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Zapraszam :)

Składniki na zaczyn:
  • 310 g zimnej wody
  • 3 g drożdży instant
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 200 g mąki pszennej chlebowej

Składniki połączyć, mieszać 2-3 minuty i wstawić przykryte do lodówki na 8-12 godzin.

Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 8 g soli
  • 20 g oliwy z oliwek (dodanej do mieszania po 12 minutach)

Dodatkowo:
  • 10 g mąki żytniej typ 720
  • 40 g wody
  • 2 g czarnuszki
  • 8 g uprażonego ziarna sezamowego

Po 8-12 godzinach wyjąć z lodówki zaczyn, zostawić na około 30-60 minut aby się ogrzał, dodać mąkę oraz sól i mieszać 12 minut. Dopiero po 12 minutach dodać oliwę i dalej mieszać 8 minut (łącznie mieszanie 20 minut). Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić do fermentacji na 20 minut.
Następnie, ciasto podzielić na kęsy po około 100 g i formować kształtne kulki, które układać na blaszce i pozostawić (pod przykryciem) do fermentacji końcowej, co powinno potrwać 60 minut.

W tym czasie połączyć mąkę żytnią z wodą. Kiedy po 60 minutach nasze kulki podwoiły objętość, posmarować je z wierzchu uzyskanym kleikiem i posypać mieszanką czarnuszki i ziarna sezamu.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190 stopni, ok. 15 minut. Po wstawieniu bułek spryskać ścianki piekarnika wodą. Bezpośrednio po wyjęciu, bułeczki również spryskać wodą. 
Smacznego :) 


Bułeczki dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach Chleba :) 

21 komentarzy:

  1. Masz talent! Bułeczki są takie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie robiłam takich bułek. Muszę wypróbować bo wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne i okrąglutkie! No i zapewne bardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ciekawe! Ta mąka z ciecierzycy intryguje: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jaki ciekawy pomysł! Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łucjo, cudne! :-) Jaki posmak nadaje mąk z ciecierzycy? Potrafisz go jakoś opisać? :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam ochotę sięgnąć po kilka sztuk :D Jakie ładne zdjęcie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne te bułeczki. Z taką mąką jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A to nowość dla mnie, o takich jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonale wypieczone bułeczki, a mąki z ciecierzycy nie spotkałam w sklepie, jak dotąd,
    ale potrzeba jej niewiele, to można ziarno zmielić w młynku do kawy.
    Bułeczki bardzo zachęcające.Pozdrawiam.
    Łucjo, wałek do cięcia ciasta w kratkę kupiłam TU

    OdpowiedzUsuń
  11. Są piękne!
    Mąka z ciecierzycy daje pyszny efekt.
    Piekłam z niej już paluszki chlebowe.
    A po bułeczkę sięgam...

    OdpowiedzUsuń
  12. bułki z ziarnami to moje ulubione pieczywo, ale z ciecierzycą jeszcze nie jadłam.
    Wyglądają bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. O mące z ciecierzycy jeszcze nie słyszałam, bułeczki jak malowane piekne

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie do zrobienia:-), idealnie je upiekłaś:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super bułeczki! ; )
    Bardzo fajny pomysł z tą ciecierzycą! *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten przepis wymaga czasu, ale jak spojrzy się na efekty to widać, że warto ten czas poświęcić :)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU