expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 6 czerwca 2013

Tatar z łososia i sałatka z cukinii w ziołach



Tatar z świeżego łososia, z cebulką i ogórkiem :) tak go przyrządza moja mama. Podałam do niego lekką sałatkę z cukinii marynowanej w ziołach. 
Smaczna i wykwintna przystawka, o delikatnym smaku, zaostrzającym apetyt. Uświetni każde spotkanie, przyjęcie czy uroczystość.

Tatar z łososia:

  • 200 g świeżego fileta z łososia
  • ½ pęczka koperku
  • kilka gałązek cienkiego szczypiorku
  • ½ małej cebulki
  • 1 krótki ogórek
  • sok z 1 ½ cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Ogórka umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wsypać do miseczki, lekko osolić i odstawić. Gdy ogórek puści wodę, odlać.
Koperek umyć, poszatkować. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Łososia umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym. Drobno pokroić, skropić dwiema łyżkami soku z cytryny. Wymieszać, dodać cebulkę, koperek, skropić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać oliwę, ponownie skropić sokiem z cytryny. Dodać 3 łyżki ogórka. Wymieszać.
Na talerzu wyłożyć ogórka, posypać go drobniutko posiekanym szczypiorkiem. Na to wyłożyć tatar, formując go w kulki różnej wielkości i układając od największej do najmniejszej.

Sałatka z cukinii:

  • 1 młoda cukinia
  • 5 gałązek bazylii
  • 8 gałązek tymianki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • łyżka solonych orzeszków ziemnych (zmielonych)
  • łyżka kremowego octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
Cukinię umyć, obieraczką do warzyw pokroić wzdłuż na cienkie plastry. W szerokim garnku nastawić 0,5 litra wody. Dodać do niej 2 gałązki bazylii, 4 gałązki tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny i przekrojony na cztery ząbek czosnku. Gdy woda się zagotuje, lekko ją osolić i wrzucić cukinię. Gotować niecałe 5 minut. Po tym czasie odlać wodę, cukinię wyłożyć na płaski talerz i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Pozostałą natkę, listki bazylii i tymianek drobno poszatkować. Wsypać do miseczki, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować ostudzoną cukinię (zostawić 2 łyżki sosu). Wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie cukinię wyciągnąć i wyłożyć na talerz zwijając plasterki w ruloniki. Polać pozostałym sosem i posypać zmielonymi orzeszkami. Podawać.

Smacznego :) 

24 komentarze:

  1. wygląda apetycznie, zaserwowane jak w restauracji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepięknie:) Fantastyczne połączenie smaków:) musiało być pyszn

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo intrygująco i bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj miałabym ochotę zjeść :D
    mam do Ciebie pytanie co to za ciastko na pierwszym zdjęciu na nagłówku ?:) wygląda tak apetycznie :) chętnie bym je zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) tu jest link do ciasteczek http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/11/herbatniki-z-dzemem.html

      Usuń
  5. Bardzo lubię tatara z łososia,z sałatką musi świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ apetycznie sie prezentuje! Uwielbiam łososia w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam, ale bardzo bym chciała spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł!Zjadłabym z chęcią :)

    Miłego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda wyśmienicie, będzie trzeba kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta z łososia - coś bardzo bardzo dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale to musi być dobre. Moja mama byłaby zadowolona bo uwielbia łososia :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubimy i łososia i cukinię więc propozycja jak raz dla mojej rodziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. przepięknie podany! bardzo estetycznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała zielone warzywa, samo zdrowie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję wszystkim za miłe komentarze :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ pychota! Wygląda obłednie !:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny tatar z łososia w lekko wiosennej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU