expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 5 marca 2013

Ciasto Cappuccino

Puszyste, nie za słodkie, mleczno-kawowe ciasto Cappuccino, na lekkim biszkopcie. 
Kolejne ciasto, które jest uwielbiane przez całą moją rodzinę. Często je pieczemy, ponieważ doskonale sprawdza się przy dużych imprezach, jak i małych spotkaniach w gronie rodziny czy przyjaciół.


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli, stale ubijając dodać cukier, następnie żółtka, łyżkę wody, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni.


Składniki na masę:
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 kg serka homogenizowanego -
    może być waniliowy
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1/2 paczki cappuccino
Cappuccino zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Żółtka, jajko i cukier umieścić w metalowej misce nad garnczkiem z gotującą się wodą i wszystko ubić na parze na puszystą masę. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, dodać stopniowo żółtka, zmiksować, dodać serki i mleko w proszku. Do gładkiej masy wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, na to wyłożyć połowę biszkoptów namoczonych w zimnym cappuccino. Następnie wylać 1/3 masy, wyłożyć kolejną partię namoczonych biszkoptów, które przykryć pozostałą masą.
Ciasto udekorować startą czekoladą lub kakao. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Wyglada bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bajecznie wygląda to ciacho !

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda. Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pół paczki to ile gramów? bo są różne opakowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładne, reprezentatywne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto! Moze na Wielkanoc podkradne Ci przepis? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łucjo, wygląda doskonale , jak spod ręki profesjonalisty!

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest to co lubię najbardziej. Ta kremowa, niezwykle gładka konsystencja jest doskonała. Smak niezbyt słodki...delikatny...DOSKONAŁY.
    Bardzo szybko nudzę się ciastami, ale TO dla mnie nie do znudzenia.
    PYCHOTA!!!!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobię na niedzielę. Chyba będzie pyszota.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj będzie :) czekam na wiadomość czy smakowało :D

      Usuń
  10. Idealnie trafiłaś w mój smak, bo ja kocham WSZYSTKO co kawowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU