expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 19 maja 2013

Ciasteczka orzechowe niam niam - Światowy Dzień Pieczenia!!

Dziś jest Światowy Dzień Pieczenia. Ideą utworzenia takiego dnia było zachęcenie wszystkich, także tych którzy na co dzień nie pieką ciast, do wspólnego pieczenia. Tego dnia cały świat piecze odważniej i kreatywniej.
100 piekarzy z całego świata zaproponowało swoje wypieki i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Zajrzyjcie na stronę World Baking Day , wybierzcie coś dla siebie i pieczcie :)
Ja upiekłam ciastka orzechowe :) zapraszam!

Przepis w całości cytuję za autorką, w nawiasie zamieściłam swoje uwagi.

Składniki na 10 ciastek o średnicy 14 cm: 

(zrobiłam z połowy porcji i mniejsze ciastka)

  • 9 żółtek
  • 400 g cukru
  • 450 g margaryny
  • 600 g mąki tortowej
  • 24 g proszku do pieczenia
  • 14 g soli
Ubij żółtka z cukrem na dość sztywną masę, aż będą się formować małe szczyty.
Utrzyj margarynę do konsystencji brylantyny, a następnie zmieszaj z masą żółtkowo - cukrową

Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, przesiej i zarób ciasto z powyższą masą.
Rozwałkuj do grubości około 0, 5cm. Uformuj kółka od średnicy 14 cm. Umieść je na natłuszczonej blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut lub dopóki nie staną się złotobrązowe.
(rozwałkowywałam od razu na papierze do pieczenia)

Składniki na krem:
  • 200 g margaryny (dałam masło)
  • 200 g syropu klonowego (u mnie miód)
  • szczypta soli
Utrzyj margarynę i sól do konsystencji brylantyny, a następnie stopniowo dodawaj syrop klonowy.
Składniki na masę orzechową:
  • 1,5 kg orzechów mieszanych (pekan, orzechy laskowe, migdały, nerkowce, pistacje i orzechy włoskie)
  • 200 g cukru
  • 30 g margaryny (dałam masło)
  • 330 g śmietany (użyłam 30%)
Przyrządź z cukru jasnobrązowy, suchy karmel; następnie zmieszaj go z margaryną i śmietaną. Gdy wszystkie grudki znikną, domieszaj grubo posiekane orzechy. 

Polej ciastko warstwą syropu klonowego i pokryj dokładnie skarmelizowanymi orzechami. Posyp brzegi cukrem pudrem.


17 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie! :) Ja dziś świętuję na opak, czyli nic nie piekę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak naprawdę każda okazja jest dobra żeby upiec ciacho :)

      Usuń
  2. A ja swój prywatny dzień pieczenia świętuję przynajmniej raz w tygodniu, więc dziś poszłam pod prad i zamiast uwijać się przy piekarniku,w plenerze delektowałam się cudowną majową aurą.
    A ciasteczka świetne, choć siekanie 1,5 kg orzechów odrobinę mnie przeraziło...:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzień dziś faktycznie piękny :)również delektowałam :D orzechów nie siekałam :)

      Usuń
  3. świetne!:D te orzechy nieziemsko kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne po prostu!
    Ja upiekłam rabarbarowe crumble z okazji święta.

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo.. ile orzechów ..:D
    Wpadam na ciacha, bez dwóch zdań!

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany jakie pyszności:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, Wspaniałe na poczęstunek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jako orzechowa maniaczka jestem nimi zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Miałam przyjemność skosztować ciasteczka :)
    Było na prawdę smaczne, delikatne ale jednocześnie bardzo wyraziste w smaku, mówiąc krótko takie jak lubię. Niestety są bardzo sycące więc wiele nie można ich zjeść... ale może to właściwie plus :)
    Pozdrawiam T.C.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka z orzechami, ale to musi być dobre. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmhhmm!

    będą dzieci miały w weekend frajdę przy tworzeniu owych! Cudowny przepis ! Olie : emiolecooking.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU