expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 4 maja 2013

Karkówka marynowana w musztardzie gruboziarnistej i wędzonej papryce



Krucha i soczysta karkówka w musztardowej marynacie, doprawiona papryką wędzoną. Ja zrobiłam ją już jakiś czas temu i podałam z czerwoną soczewicą i warzywami na obiad. Ale teraz, tak przyrządzona karkówka doskonale sprawdzi się na grillu :) Dodatkową zaletą jest to że mięso marynujemy dzień wcześniej, a następnego dnia karkówka jest od razu gotowa do pieczenia.

Składniki na obiad dla 3 osób:

  • ½ kg karkówki pokrojonej w plastry
  • 4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • sól
  • ¾ szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 marchew
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka fasolki szparagowej

W małym naczyniu wymieszać musztardę, oliwę, i paprykę. Karkówkę lekko rozbić, z obu stron delikatnie osolić. Każdy plaster mięsa natrzeć przygotowaną marynatą. Zamknąć w pojemniczku i odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia karkówkę wyłożyć do lekko naoliwionego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 40 minut. Piekłam pod przykryciem a dopiero  ostatnie 10 -15 minut bez przykrycia.
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuł, marchew i fasolkę pokroić, gotować kilka minut, w lekko osolonej wodzie. Kiedy warzywa są na wpół miękkie, odlać wodę, dodać kilka łyżek masła, doprawić solą i pieprzem i dusić do miękkości. Dodać odcedzoną soczewicę, wymieszać. 
Podawać od razu.  Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. pyszne i mega aromatyczne mięsiwo:D

    OdpowiedzUsuń
  2. marynata z musztardy - najlepsza! :) apetycznie wygląda, z grilla też byłaby świetna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) już nie mogę się doczekać takiej karkówki z grilla!!

      Usuń
  3. Z pewnością wspaniała karkówka!
    Musztarda to pyszna marynata.
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo, pysznie tu u Ciebie, więc.. zostaję.. na dłużej:-))
    Pomysł na karkówkę pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  5. jej, uwielbiam karkówkę! W takiej oprawie musi smakować... cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka pyszna karkówka. Połączanie z musztardą super. Też tak lubię.Fajnie podałaś z warzywami :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU