expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 29 czerwca 2013

Intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami w Weekendowej Cukierni

Intensywnie cytrynowe ciasto z truskawkami to propozycja Weekendowej Cukierni, której czerwcowym gospodarzem jest Bartek z blogu K&L Food Polska.
Ciasto jest pyszne i uzależniające :) Lekki ucierany spód, cytrynowy krem i truskawki oblane galaretką. 
Przygotowałam ciasto dla gości i wszystkim bardzo smakowało, także gorąco polecam :)

Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
  • 150g masła
  • 150g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz oraz kaszka manna do wysmarowania/wysypania formy

Składniki do nasączenia ciasta:
  • pół szklanki zimnej przegotowanej wody
  • sok z pół cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka i na koniec mleko cały czas miksując. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy. Miksujemy na gładką masę. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy odrobiną kaszki mannej, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut, jeśli boki będą zbyt ciemniały to przykrywamy kawałkami pergaminu. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok, wodę oraz cukier i łyżką nasączamy powierzchnię ciasta w paru miejscach.


Składniki na masę:
  • 280ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 10 szt zależy od wielkości)
  • 500ml wody
  • 225g cukru
  • 6 czubatych łyżek lub 150g skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka masła
  • skórka z jednej cytryny 
Cytryny sparzamy wrzątkiem. Mąkę ziemniaczaną lub skrobie kukurydzianą rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody, resztę wody zagotowujemy z cukrem, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając. 4 łyżki kremu odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Skręcamy ogień, dodajemy żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z płytki do ostudzenia. Krem przykryć folią spożywczą. Po całkowitym wystudzeniu jak będziemy widzieli, że krem zacznie gęstnieć, rozsmarowujemy go na cieście i odkładamy do całkowitego zgęstnienia przed położeniem truskawek, trzymamy blaszkę w lodówce co najmniej 2 godziny.
Składniki na galaretkę i owoce:
  • truskawki około 1 kg
  • galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)
  • 200ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego
Galaretkę (mimo, że jest na 500ml to zalać tylko 100ml wrzącej wody) i potem dobrze mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na połówki lub ćwiartki. Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto wstawiamy na noc do lodówki będzie najlepsze gdy spód nabierze wilgoci a masa i galaretka ładnie zgęstnieją i całość się pięknie "cytrynowo" przegryzie.

Smacznego :) 

17 komentarzy:

  1. Przymierzałam się do tego ciacha, ale nieco odstraszyły mnie komentarze pod przepisem, że paru osobom nie wyszło takie jak trzeba. Twoje wygląda wzorcowo i przesmakowicie!Robilaś zgodnie z przepisem Bartka, czy wprowadziłaś jakies zmiany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, zmieniłam tylko formę, ponieważ czytałam że wychodziło za niskie, w tortownicy 24 cm wyszła wysokość idealna :)

      Usuń
  2. cieszę się, że wyszło, wygląda super i wiem że uzależnia. Nie wyszło jednej osobie a nawaliłem ja z przeliczaniem łyżek na gramy, ale poprawiony przepis nie może nie wyjść. Pozdrawiam! Bartek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja, Twoje ciacho pyszne i wygląda nienagannie, Bartek nie bij się po piersiach tak mocno :) moje było może niezbyt wyględne ale smakowało tak bardzo, że już kilka osób odesłałam do Was na stronę po przepis. Jest przepyszne, zrobię je jeszcze wiele razy :)

      Usuń
    2. dokładnie :) ciacho jest pyszne i warte polecenia!

      Usuń
    3. dobra laski to już się nie katuję mam skłonność do przesady we wszelakich formach..)) dzięki i smacznego)

      Usuń
  3. fajne połączenie cytryny i truskawek:) zawsze się sprawdza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cytryna i truskawka? Brzmi intrygująco, musze spróbować, bo prezentuje się nieziemsko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie i na pewno bosko smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  6. intensywnie cytrynowe... to już je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda to ciasto. Orzeźwiająco,pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

  8. Ciacho jak malowane, cytryna i truskawy super połączenie

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobię, ale za rok.. :) bo wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię cytrynowe ciasta i desery, a skoro są jeszcze truskawki... musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU