expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 20 czerwca 2013

Muffiny serowe

Mocno serowe muffiny, z dodatkiem szynki, piwa i musztardy Dijon. Mięciutkie, wilgotne i bardzo smaczne. Doskonałe na ciepło i na zimno. W oryginale jest keks serowy, ja zdecydowałam się na przygotowanie babeczek, ponieważ są bardziej podzielne i świetnie sprawdzają się w plenerze. A muffiny idealnie komponują się z piwem :)
Do przygotowania muffin użyłam sera Morskiego Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach współpracy.


Składniki na 12 sztuk:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleka
  • 15 dag szynki
  • 10 dag startego sera żółtego - użyłam sera Morskiego MSM Mońki
  • 10 dag cheddara
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 50 ml jasnego piwa
  • szczypta soli i pieprzu

Formę na Muffinki wyłożyć papilotkami.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ser cheddar i szynkę pokroić w kosteczkę,  ser morski zetrzeć na tarce. Zalać piwem i odstawić na 0,5 godziny do lodówki.
Jajka ubić, miksując na wolnych obrotach dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, mleko, olej i musztardę. Zmiksować do połączenia składników. Dodać ser i szynkę, wymieszać łyżką. Doprawić solą i pieprzem. Łyżką nałożyć ciasto do papilotek. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20-25 minut. Babeczki powinny urosnąć i lekko się zrumienić.
Po upieczeniu, babeczki pozostawić w formie przez 15 minut.
Smacznego :)



Źródło: Kuchnia plus

16 komentarzy:

  1. cu-do-wne! :) i ślicznie ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłam - bardzo ciekawe połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten dodatek piwa! Przepis na pewno wypróbuję!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne:-) I piwko na tarasie do nich , whmm....Tylko co potem robić z tym dużym brzuchem:-))?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedną porywam serowych nie jadłam, wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Uwielbiam wytrawne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. no nie.. na wytrawnie to ja jeszcze nie robiłam-bajeranckie;)
    W sam raz na wieczór przy piwie, czy fajnym filmie:)
    Musze spróbować w najbliższych dniach;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne - wytrawne muffinki świetnie zastępują bułeczki:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Do winka też będą pasować :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, są przepyszne! Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę że smakowały :) pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU