expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 10 czerwca 2014

Pizza na kalafiorowym spodzie

Domowa pizza na warzywnym, spodzie. Miałam na nią ochotę, jak tylko zobaczyłam przepis u Kasi z Bake&Taste. Moje dzieci uwielbiają pizzę i musiałam na nich przetestować wersję kalafiorową :) 
Mimo że przy zrobieniu takiego spodu jest znacznie więcej pracy niż przy zagniataniu ciasta, będziemy do niej wracać. Warzywna pizza podbiła nasze serca, dzieci ze smakiem zjadały kolejne kawałki. Nam również bardzo smakowała.
Dodatki można dopasować według swoich upodobań. U nas była to grillowana cukinia, mozzarella, oliwki i kwiaty szczypiorku.  Polecam :)




Składniki na kalafiorowe spody:
  • 2 małe kalafiory (ok. 6 szklanek zmiksowanego kalafiora)
  • 2 jajka
  • szklanka sera typu parmezan (twardy, podpuszczkowy) - starty na najdrobniejszych oczkach (lub kupiony już starty)
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • szczypta soli i pieprzu 
 Dodatki:
  • mała cukinia
  • 2 mozzarelle
  • kwiaty szczypiorku
  • mały słoiczek czarnych oliwek
  • sól, pieprz
Kalafior podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrobnić w malakserze - powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W szerokim garnku zagotować wodę (na wysokość ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Gotowy kalafior odcedzić na sitku wyłożonym tetrą, łyżką odcisnąć nadmiar wody. Przestudzić, zawinąć w tetrę i bardzo dokładnie wycisnąć całą wodę.

Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkami, serem, ziołami i przyprawami.  

Dwie blachy z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Na każdym z nich rozsmarować ciasto w kształcie koła, o grubości ok. 1 cm. Podpiec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdyby spody za bardzo się rumieniły, przykryć je papierem do pieczenia.  

W tym czasie cukinię pokroić w plastry i usmażyć z obu stron na suchej patelni grillowej. Mozzarellę pokroić w kosteczkę, oliwki przekroić na pół. 

Na podpieczonych spodach ułożyć ser, grillowaną cukinię, oliwki i płatki kwiatów szczypiorku. Oprószyć szczyptą soli i pieprzu. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, by ser się rozpuścił. 

Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. podoba mi się ten spód, podobny gdzieś widziałam i nawet zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń

  2. Szalenie oryginalny przepis- aż chce się spróbować u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowa i do tego zdrowa, pizza na piątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem,jakim powodzeniem cieszyłaby się w moim domu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kalafior, więc na pewno zasmakowałaby mi taka pizza;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa smaku takiej pizzy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna pizza, uwielbiam wegetariańskie wersje. Smakowałaby mi z kalafiora :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ufff... mnie zmęczył sam przepis na ten interesujący spód pizzowy ,a co dopiero zrobić go .

    OdpowiedzUsuń
  9. Już kilka razy spotkałam się z taką wersją spodu do pizzy, ale jeszcze nie widziałam takiej kolorystycznie pięknej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też musiałabym ją wreszcie zrobić, u Ciebie tak pysznie wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy pomysł na pizze, wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę jej wreszcie spróbować, bo ta pizza prezentuje się wyśmienicie :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie kolory! Musiała być przepyszna!: )

    OdpowiedzUsuń
  14. taka apetyczna! jadłabym!!!
    bardzo mi miło, że skusiłaś się na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie mogę wyjść z zachwytu!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna jest :)) ciekawa jestem smaku....

    OdpowiedzUsuń
  17. A czy nie bedzie łatwiej i szybciej gdyby po prostu kalafior ugotować a potem ugotowany zmiksować?nie trzeba się "bawić" w odsączanie na tetrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko że taki ugotowany kalafior też trzeba będzie odsączyć z nadmiaru wody! Planuję zrobić tak, żeby kalafior ugotować i go pokroić, wymieszać z dodatkami i wtedy zapiec, tyle że to będzie zapiekanka a nie pizza ! Zabawy jest dużo ale warto i polecam :D

      Usuń
  18. oliwek nie lubię, ale pomysł na spód rewelacyjny :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. mój kalafior już ugotowany i studzi się, za chwilę będę łączyć i piec. Już nie mogę się doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pomysł genialny :) Jak dorobię się piekarnika to będę próbowała :P
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU