expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 15 kwietnia 2014

Schab gotowany, pięciominutowy

 
Jak tylko na blogu Patyśki pojawił się przepis na schab pięciominutowy wiedziałam że prędzej czy później go przygotuję. Szkoda tylko że tak długo z tym zwlekałam. Nie popełniajcie mojego błędu i zróbcie go na święta. Schab jest bardzo smaczny i dobrze się kroi, a jego przygotowanie zajmuje tak mało czasu i uwagi, że wydaje się to niemożliwe. A jednak ... :) Zapraszam!
  • kilogram schabu
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jagody jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy, słodkiej papryki, kolendry, kminku
  • szczypta chili

Do zimnej wody włożyć umyte i osuszone mięso, dodać wszystkie przyprawy. Przykryć garnek pokrywką i na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, gotować pięć minut, wyłączyć ogień i zostawić mięso do następnego dnia. Ponownie zagotować, po pięciu minutach wyłączyć i zostawić o wystudzenia. Zimny schab wyciągnąć z wody  i osączyć. 
Smacznego :) 


22 komentarze:

  1. Ja też od dłuższego czasu się do niego przymierzam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, uwielbiam takie wędlini, napewno skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja popełniam Twój,jak to nazwałaś,błąd,notorycznie.Kilkakrotnie widziałam tak przygotowywane mięsa,zawsze obiecywałąm sobie,że zrobię,ale jak dotąd nie zrobiłam.Mam wszystko poza schabem haha czas więc dokupić główny składnik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna propozycja na Wielkanoc, zwłaszcza, że nie wymaga dużo czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja na święta, zwłaszcza, że nie wymaga dużo czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyprzedziłaś mnie wpisem dosłownie o kilka dni:) mam wszystkie produkty i będę robić na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też od jakiegoś czasu się przymierzam do tego schabu :) Ale mi narobiłaś smaka, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Znam ten sposób na schab ,pycha!.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że posmakował :)
    dziękuję i ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  10. również mam gdzieś zapisany podobny przepis i czeka na swoje 5 minut:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł na schab, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Też odkąd znalazłam u Pati wiedziałam, że będzie gościł na stole :) i tak robię teraz często na kanapki ;) polecam także

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy takim sposobem schab mozna nadziac sliwka lub morela? I potem gotować? Pozdrawiam ciepło Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama w ten sposób nigdy nie robiłam, ale wolałabym nie ryzykować. Schab jest przez długi czas w wodzie i śliwki mogłyby się rozmoczyć. Jeśli faszerowany to polecam upiec, a taki gotowany niech pozostanie czysty kawałek mięsa.

      Usuń
  14. Mój schabik czeka na swoje 5 minut :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Twój schabik zaciekawił moją mamę, pomysł 5 minutowy też bardzo mi się podoba. Zamiast szynki kupnej idealny

    OdpowiedzUsuń
  16. gotowalam moj schab za długo zdecydowanie za długo i to za drugim juz razem,czy jest do wywalenia,da sie cos zrobic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wyrzucałabym go, myślę że da się go jeść. Nie wiem jak wygląda jego struktura, ale jeśli nie da się go kroić, to polecam zrobić jakiś sos i podać go na drugie danie. :)

      Usuń
  17. Czy taki schab mogę podać rocznemu dziecku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już zależy od indywidualnych potrzeb dziecka, ale myślę że lepszego w sklepie nie kupisz, więc jak najbardziej polecam również najmłodszym.

      Usuń
  18. Świetny przepis i w sumie każdy może sobie zrobić taką pyszność :-) Marzynia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU