expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Tort czekoladowo-jogurtowy z truskawkami, na oleju rzepakowym

Delikatny, kakaowy biszkopt przełożony masą jogurtową, wypełniony po brzegi świeżymi truskawkami. Całość otulona czekoladą. 
Biszkopt upiekłam z dodatkiem oleju rzepakowego, dzięki niemu ciasta są lekkie i sprężyste.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. 
Zapraszam :)  
 
Składniki na biszkopt:
tortownica o średnicy 23 cm
  • 4 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 165 g drobnego cukru brązowego
  • 30 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g oleju rzepakowego
Dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody + 1,5 łyżki cukru z wanilią - do nasączenia blatów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. 
Jajka ubić z cukrem i esencją waniliową na jasną puszystą i gęstą masę. Wyjęta ubijaczka powinna zostawić w niej ślad. Delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Następnie, stale mieszając dodać powoli olej.  
Masę wylać do tortownicy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzić w formie przez 5 minut, następnie ostrym nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki, wyciągnąć i studzić na kratce. 

Składniki na masę jogurtową:
  •  750 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 g serca mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
  • ok. 1 kg oczyszczonych, umytych i osuszonych truskawek
Jogurt, serek i cukier zmiksować do połączenia się składników. Dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać. 
 
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy ułożyć w tortownicy, nasączyć (biszkopt jest bardzo delikatny i sprężysty, mimo wszystko lubię choć troszkę go nasączyć). 
Wylać część masy, ułożyć ciasno truskawki grubszą częścią do dołu. Wyłożyć pozostałą masę i ułożyć pozostałe truskawki szpicem do dołu. Przykryć drugim blatem, który lekko nasączyć. Wstawić na noc do lodówki. 

Dekoracja:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 200 g śmietanki 30% + łyżka cukru pudru
  • ok. 1 kg truskawek, umytych, oczyszczonych i suchych
  • papier do pieczenia
Schłodzony tort wyciągnąć z formy, ułożyć na paterze, talerzu lub tacce na której będzie podawany. Zmierzyć jego wysokość i dodać ok 2 cm. Wyciąć z papieru do pieczenia prostokąt o tej wysokości ( u mnie ok. 11 cm), oraz długości takiej jaką ma obwód tortu. 
Czekoladę drobno posiekać i z łyżeczką oleju rzepakowego roztopić w kąpieli wodnej, uważając by czekolady nie przegrzać. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić równomiernie czekoladę na wyciętym z papieru prostokącie. Gdy czekolada zacznie tężeć obłożyć nią tort (najlepiej mieć kogoś do pomocy). Dokładnie dopasować i docisnąć. Tort włożyć do lodówki by czekolada całkowicie stężała. Następnie ostrożnie ściągnąć papier. 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na tort i udekorować go przekrojonymi na pół truskawkami. Dodatkowo można ozdobić listkami mięty. Przechowywać w lodówce. 
Smacznego :) 
 
 

31 komentarzy:

  1. cudnie wygląda! moglabym taki jeść na tarasie w letnie popołudnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten kawałek to dla mnie?! wygląda obłędnie!!!!!!!!!
    porywam do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że piękny to na pewno smaczny :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialne ten tort! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi narobiłaś chęci na takie ciacho!!! A ta dekoracja z czekolady świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i truskawki - połączenie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny i bardzo smakowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny:)zastanawiałam się,czy bok jest jadalny,ale widzę,że tak-jesteś genialna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wspaniały tort! Wygląda niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ślinotoku dostałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zamawiam taki na urodziny! Miam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepiękny!!!! a ta czekolada dookoła to już w ogóle mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm... ale bym sobie zjadła takie ciacho po całym ciężkim dniu...

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowity! :) Ta czekolada robi wrażenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda jak z cukierni :) po prostu śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No przy takim cudzie moje proste ciasto na rzepakowym jest bez szans...:))
    Torcik wygląda OBŁĘDNIE :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jednak nigdy nic nie wiadomo, każdy ma równe szanse :)

      Usuń
  17. To prawdziwe cudo!
    Rozmarzyłam się...

    OdpowiedzUsuń
  18. Po prostu rewelacja, dekoracja świetna, w ogóle całość znakomita :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Łucjo zaszalałaś! :) Wow, to w koło to czekolada? Myślałam, że jakiś papier to potrzymania ciasta, napatrzeć się nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. brakło mi słów na widok tego ciasta - wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny torcik, z truskawkami to ja bym cały zjadła. :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetnie wygląda taki opakowany w czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ciacho bomba; wiem bo jadłam !!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Zjawiskowy deser! Niestety będę musiała wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU