expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 20 stycznia 2015

Bułeczki z dynią i makiem

Delikatne, maślane bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyni i maku. Idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze słodkimi dodatkami i twarożkiem.
Moja ostatnia propozycja zamieszczona w trzecim numerze magazynu "Kocioł":
Zapraszam :) 

Składniki na zaczyn:
  • 220 g mleka 3,2%
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
Składniki na ciasto właściwe:
  • 500 g mąki
  • 80 g gęstego piure dyniowego
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania bułeczek
Drożdże rozpuszczamy w mleku, łączymy z pozostałymi składnikami zaczynu. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, by zaczyn ruszył.
W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i makiem. Dodajemy zaczyn, piure dyniowe i masło. Wyrabiamy gładkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części o wadze około 90 g. Każdą z nich dzielmy na dwie porcje, które rolujemy w pasma o długości 28 cm. Bierzemy po dwa i oplatamy je wokół siebie, następnie zwijamy do środka. Końcówkę ciasta chowamy pod spód. Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki grubo smarujemy masłem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C. Studzimy na kratce.
Smacznego :)  


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w styczniu prowadzoną przez Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity :) 
 


26 komentarzy:

  1. Maślane? I to jeszcze z dynią?! Pycha! Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne bułeczki- musiały smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na śniadanie porwałabym Ci z dwie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie zaplecione <3 wczoraj robiłam chleb rustiko - genialny :) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przepiękne! Nie potrzebują żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne to mało powiedziane! Dobrze, że mamy zapasy dyni w zamrażarce :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmmniam! jakie świetne! są cudowne!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń
  8. Super bułeczki, a jak ślicznie wyglądają. Nie wiem tylko czy umiałabym je tak pięknie zapleść :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaaaakkiii kolor<33
    ps. Robiłam Twój chleb młynarza- wyszedł bardzo smaczny; ))

    OdpowiedzUsuń
  10. ...ależ piękne, wzięłabym ze sobą 2 bułeczki na jutrzejsze śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wyglądają *.* Aż nam ślinka cieknie!
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak cudownie zawinięte! <3
    aaahh.. śniadanie z ta ciepłą bułeczką i byłabym w 7 niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :) bardzo smakowicie wyglądaja. Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne wianuszki bułeczki, aż chce się jeść na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ zgrabne Ci wyszły te supełki :) Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakie śliczne bułeczkowe wianuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU