expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 22 stycznia 2015

Śledź po cygańsku

Śledź z cebulką, porem i ogórkami konserwowymi. Doprawiony sosem z musztardy i keczupu, z lekkim akcentem czosnkowym. Całość doskonale się komponuje. Często wracam do przepisu, ponieważ jest bardzo prosty a śledzie smakują wspaniale :) Zapraszam!

Składniki:
  • ok. 400 g śledzi na tacce 
  • 1/2 litra wody
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki octu
  • łyżka cukru
Wodę zagotować z cukrem, octem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalewę wystudzić i zalać nią śledzie. Odstawić na przynajmniej 3-4 godziny. Może być na całą noc.


Dodatkowo:
  • 3 ogórki konserwowe
  • średnia cebula
  • biała część pora
  • ząbek czosnku
  • łyżka musztardy francuskiej
  • ok. 3 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki keczupu
  • pieprz, papryka ostra mielona do smaku
Ogórki pokroić w kostkę. Czosnek, por i cebulę drobno posiekać. Keczup, musztardę i olej dokładnie połączyć. Doprawić pieprzem i papryką.  Śledzie osączyć z zalewy, osuszyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do przegryzienia.
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia Lidla, z moimi zmianami

25 komentarzy:

  1. Moja mama bierze od razu całą miskę, uwielbia wszelkiego rodzaju śledzie; D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i bardzo często przygotowuję. Idealne na imprezy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na śledziki :-) super się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wyglądają;)) Ostatnio Śledzie mogę jeść na okrągło:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiego rodzaju to mają być śledzie??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupuję zawsze te na tacce plastikowej w oleju. Nie trzeba ich już namaczać i takie najbardziej lubimy. Jeśli kupisz takie z wiaderka trzeba je przynajmniej kilka godzin moczyć, zmieniając w trakcie wodę, by wypłukać je z soli.

      Usuń
  6. Pysznie wyglądają :) aż nabrałam ochoty na ich duuużą porcję :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Oblizuję się z wielkim smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śledzik pychota!
    Zjadłabym całą miseczkę...

    OdpowiedzUsuń
  9. śledziki jak najbardziej, a ten przepis jest bardzo udany:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z takich śledzi nasz tato bardzo by się ucieszył :D Przepis świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne jako przekąska na imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym się przysiadła do tej miseczki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze nie robiłam takich,ale na pewno smakują doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smakowicie się prezentują, ojoj, bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  15. Specjalistka od śledzi, już straciłam rachubę , które śledzie zrobiłam wg Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko bardzo się cieszę :) Muszę i ja spróbować w końcu Twoich w musztardzie! :)

      Usuń
  16. Takiej nie próbowałam ale smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mój ulubiony śledzik, pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU