expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 25 listopada 2012

Herbatniki z dżemem

Smaczne ciasteczka do herbatki :) Kruche, maślane, z ulubionym dżemem. Nie przekładałam wszystkich, ponieważ córcia nie lubi dżemu, więc dla niej zostały suche, dla nas przełożone powidłami śliwkowymi i oprószone cukrem pudrem. 

Składniki:
  • 230 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dżem morelowy
Masło, cukier puder i olejek waniliowy utrzeć na puszystą masę. Zmiksować z solą i mąką. Zawinąć ciasto w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkować na grubość 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Foremką o ulubionym kształcie wyciąć ciasteczka, w połowie z nich zrobić po 1-2 niewielkie okrągłe dziurki. Ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem i wstawić do lodówki na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 165 stopni. Piec ciasteczka ok 12-14 minut, aż się lekko zrumienią. Ostudzić. Herbatniki bez dziurek posmarować lekko dżemem i przykryć ciastkami z dziurką.
Smacznego :) 

Źródło: Magazyn Kuchnia

4 komentarze:

  1. bardzo ładnie wyglądają. Lubię takie proste ciastka z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym sie poczęstowałą... i to nie jednym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ciasteczka. Można sie zaprosić na degustacje. Żartuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU