expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 22 stycznia 2014

Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie

Delikatnie dyniowy sernik na czekoladowym spodzie, podawany z sosem toffi. Śmiało mogę powiedzieć, że jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Delikatny, kremowy i puszysty. Dobrze się kroi i pięknie prezentuje. Sernik nie był pieczony w kąpieli wodnej, mimo to pozostał równy i nie popękał. 
Doskonały na każdą okazję, nam uświetnił spotkanie w gronie najbliższych przyjaciół. Zapraszam :) 


Składniki na czekoladowy spód:
  • 65 g ciemnej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 40 g mąki
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć dużym krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę wysmarować miękkim masłem. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę (ok. 7 minut). W osobnej miseczce ubić na pianę jajko. Delikatnie łyżką połączyć utarte masło z przestudzoną czekoladą, dodać przesianą mąkę, następnie ubite jajko. Jednolitą masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 6 minut, aż na wierzchu pojawi się skorupka.

Składniki na masę serową:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 1 i 1/2 szklanki musu z dyni*
  • 1 kg sera zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo: 200 g gęstej śmietany 18% połączonej z 3 łyżkami cukru
Składniki masy serowej umieścić w misie miksera i na małych obrotach zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 175 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze 1,5 godziny.
Po tym czasie sernik wyjąć, posmarować masą śmietanową i wstawić ponownie do piekarnika i piec 15 minut. Po upieczeniu sernik studzić na blacie, następnie schłodzić w lodówce minimum 12 godzin.
 
Sos toffi:
  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Gdy cukier się rozpuści gotować masę na małym ogniu przez około 15 minut, aż się zredukuje mniej więcej o połowę. Sos jeszcze trochę zgęstnieje po ostudzeniu.

Sernik podawać z sosem. 
Smacznego :) 

 * puree z dyni -  by przygotować puree z  dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Wodę odlać, dynię zmiksować na puree i ostudzić. Można również dynię upiec w 180-200 stopniach, a następnie zmiksować.

Źródło: Kwestia Smaku

49 komentarzy:

  1. Jaki wysoki! Piękny kawałek pysznego sernika; )

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo jacie! Jakie cudeńko! Aż nabrałam ochotę na serniczek... zresztą co ja piszę, na serniczek to ja całe życie mam ochotę :D ale na taki to jeszcze bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki smaczny sernik, tylko skąd teraz wziąć mus dyniowy- chetnie bym go upiekła, bo wygląda bardzo zachęcająco.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dynię miałam jeszcze swoją z ogródka, specjalnie zostawiłam sobie zapas by również zimą cieszyć się jej smakiem :)

      Usuń
    2. No to zgłoszę się do Ciebie po tą dynię.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  4. Dyni mówię zawsze duże: TAK!. Sernik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest taki piękny,że trudno wzrok oderwać od tego kawałka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I jak tu się nie zakochać w serniku ,piękny!.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze, że mam jeszcze dynie, bo sernik wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie każdy sernik,chociaż takiego jeszcze nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ideał sernika :) wygląda wspaniale! Chętnie bym porwała kawałek od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak dyni w serniku zawsze mnie zachwyca... a sos karmelowy po prostu boski!

    OdpowiedzUsuń
  11. Strasznie chciałabym spróbować jakiegoś dyniowego wypieku ,a w szczególności takiego sernika ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z pewnością go wypróbuję, dynię mam w piwnicy.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam serniki z dyni:) Twój wygląda cudnie!!

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda bardzo apetycznie , na pewno był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Żałuję, że jestem na diecie:( Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jakaś dynka mi się jeszcze uchowała, to może znak, że należy ją już skonsumować np. w takim pysznym serniku:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszny serniczek, zjadłoby się chętnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiele razy podchodziłam do tego sernika na Kwestii Smaku, ale to zdjecie mnie powaliło i pewnie niedługo zrobię , mam nadziejuę,że mrożona dynia równiez sie nadaje

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny ten sernik! Bardzo się na niego nastawiam, jak przyjdzie czas na dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. O mamo! Boski! Kawałeczek dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Dobrze, że zachowałam choć trochę musu z dyni :) Sernik prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowny sernik. Już mi ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. robię podobny i potwierdzam-pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zaraz zacznę lizać monitor...:)
    ależ cudo, czuję ten smak !

    OdpowiedzUsuń
  25. Już kilka razy wyraziłam swój szczery żal z powodu, że nie mam ani dyni, ani musu dyniowego. Całe (marne jak się okazuje) zapasy już zużyte :(

    OdpowiedzUsuń
  26. Chodzi za mną sernik:-), mam nawet domowej roboty ser i dużo zapasów dyni, chyba skuszę się na ten bo wygląda fantastycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękny! I jaki słoneczny :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Absolutna rewelacja! Muszę kiedyś wypróbować ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jaki piękny :) To też spróbuję! Szkoda tylko, ze nie mam musu z dyni, muszę poczekać do jesieni. Ale sam opis przyprawia o zawrót głowy :)

    OdpowiedzUsuń
  30. I za to właśnie kocham dynię .... daje tyle pysznych możliwości :)! Cudo!!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten piękny żółty kol0orek to dzięki dyni, wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda wspaniale! Ten kolor super :)

    OdpowiedzUsuń
  33. gdyby nie kalorie, to bym bez wyrzutów sumienia spałaszowała kilka kawałków!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU