expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 9 lutego 2014

Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem

Mięciutkie i pachnące bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem to efekt naszego Ezoterycznego spotkania przy piekarniku organizowanego przez Małgosię z blogu Smaki Alzacji. 
Moje bagietki przypominały bardziej chlebki niż bagietki :) W smaku delikatne i aromatyczne, o mięciutkim miąższu i chrupiącej cienkiej skórce. Dodatki zapewniły nam wspaniałe doznania podczas pieczenia, kiedy po domu roznosił się zapach koziego sera i rozmarynu. Po upieczeniu pozostały wyczuwalne jednak nie dominują a jedynie delikatnie wzbogacają smak pieczywa. Zapraszam :) 


Przepis z blogu Piekarnia Tatter

Pate fermentee:
  • 300g białej pszennej maki chlebowej
  • 195g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • nieco ponad 1/2 grama drożdży świeżych lub 1/8 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i zostawić na blacie na 12-16 godzin. 

Ciasto właściwe:
  • 550g białej pszennej mąki chlebowej
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 415g wody
  • 18g soli
  • 15g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • cale pate fermentee
Dodatki:
  • 150g sera koziego twardego, pokrojonego w kostkę
  • 90g posiekanej czerwonej cebulki, podsmażonej na maśle, wystudzonej i odsączonej
  • 10g posiekanego z grubsza świeżego rozmarynu

W misce wymieszać mąki, wodę, sól i drożdże. Wyłożyć na blat, zagniatać dodając stopniowo pate fermentee do uzyskania spójnego, niezbyt luźnego ciasta. Dodać ser, rozmaryn i cebulkę, zagnieść aż składniki równomiernie rozłożą się w cieście. Gotowe włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.  W między czasie ciasto złożyć dwa razy. 
Wyrośnięte podzielić na 4 równe części, uformować kule, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Ukształtować bagietki i ułożyć je złączeniami w górę na ściereczce mocno obsypanej mąką, oddzielając między sobą fałdami materiału. Szczelnie przykryć, zostawić do wyrośnięcia na godzinę i 15 minut. Piec na rozgrzanej blaszce lub kamieniu w temperaturze 240 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10-15 minut. 
Smacznego :) 

Razem ze mną bagietki piekły:
  1. Joanna z bloga Różowa kuchnia
  2. Dorota z bloga Moje małe czarowanie
  3. Małgorzata z bloga Smaki Alzacji
  4. Olimpia  z bloga Pomysłowe pieczenie
  5. Karolina z bloga Kresowa panienka
  6. Małgosia z bloga Po prostu Marghe
  7. Karolina z bloga Przepisy Karoliny
  8. Dobrawka z bloga Bona apetita
  9. Justyna z bloga Mama i pomocnicy
  10. Gosia z bloga Salt&Pepper&Co
  11. Iwona z bloga Ivka w kuchni
  12. Agata Kulinarne przygody Gatity
  13. Monika Pin up Cooking Looking
  14. Lidia  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=625556884176229&set=gm.360867214052729&type=1

19 komentarzy:

  1. miałam chęć je zrobić, ale nie wyrobiłam się z czasem, są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bagietki Łucjo, jak fajnie że piekłaś.
    Do następnego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, wyrośnięte i na pewno pyszne :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale chrupiąca bagietka, musi być pyszne taka domowa
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne! Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łucja, baaardzo apetyczne !
    Dzięki za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo, bardzo dziękuję za udział Łucjo:)) Twoje bagietki równie piekne:) poza tym moje niedoskonałości ukryłam :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne bagietki, cudowne zdjecia..i cudowna zabawa :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale boskość.. wiesz, jak pobudzić kubki smakowe i ślinianki.. <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka chrupiąca pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniale :) dziekuje za wspolnie spedzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A nie mówiłam,że jesteś Mistrzynią w domowym pieczywie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne :) do takiego pieczywa wystarczy odrobina masła i już mamy danie idealne.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne te bagietki! Takie domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU