Pachnące, mięciutkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiąca makowa skórka!! Bułeczki są przepyszne!! Polecam!!
Składniki:
- 35 g świeżych drożdży
 - 40 g margaryny
 - 1,6 szklanki mleka
 - 3 łyżeczki soli
 - 1 jajko
 - 5,4 szklanki mąki
 - jajko do posmarowania
 - mak do posypania
 
Drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać sól, wymieszać.
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać pozostałe mleko i podgrzać do temperatury 37 stopni (mieszanka ma być tylko letnia). Do dużej miski wsypać połowę mąki, dodać rozpuszczone drożdże, jajko - wymieszać, dodać resztę mąki, rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. 
 Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić na stolnicy, odważać po 80 g ciasta i formować kulki. Ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę naciąć na krzyż i zostawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie makiem. Piec 10-15 minut w temperaturze 225-250 stopni.
Smacznego :)
Źródło: Moje Twory Przetwory
Muszę koniecznie je zrobić!
OdpowiedzUsuńwyglądaja idealnie ;)
OdpowiedzUsuń