expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 7 listopada 2012

Kokosowy serek


Lekki serek o delikatnym kokosowym smaku przypadnie do gustu nie tylko dzieciom :) Polecam.

Składniki: 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (dałam 3 kopiaste łyżki)
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki cukru*
  • 15 dag serka śmietankowego - niesolonego (może być twaróg)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • owoce sezonowe
Wiórki wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem, dodać cukier i zagotować. Dodać serek. Gotować kilka minut na malutkim ogniu, energicznie mieszając, by masa stałą się jednolita. Jeśli używasz twarogu, rozgnieć go przed dodaniem widelcem, a potem zmiksuj masę.
Następnie w zimnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się masy serowej. Teraz będzie ona gęstnieć więc mieszać by się nie przypaliła. Gdy zacznie pyrkotać, zdjąć z ognia i rozlać do dwóch małych miseczek. 
Serek można podawać na zimno jak również na ciepło, ozdobiony ulubionymi owocami.
U mnie dżem jagodowy.

Smacznego :)

* Gdy dodacie już serek do rondelka, spróbujcie masę czy jest dla Was wystarczająco słodka, jeśli nie, wsypcie cukru wg uznania. 

Źródło: Kuchnia malucha cz.2, B.Ciepłowska-Kowalczyk, M.Rodak

1 komentarz:

  1. wygląda apetycznie chyba skusze się zrobić
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU