expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 11 listopada 2012

Tort śmietanowy z brzoskwiniami



Pyszny, lekki torcik z bitą śmietaną, mascarpone i brzoskwiniami. Idealny na duże i małe uroczystości, ale również w niedzielę do kawy :)
Biszkopt zrobiony jest z tego przepisu na biszkopt rzucany. Zmniejszyłam proporcję by upiec go w tortownicy o srednicy 18 cm.
Tort ozdobiony jest kremem na bazie bezy szwajcarskiej, która mnie zachwyciła. Mimo że stresowałam się tym, czy krem mi wyjdzie, okazało się że nie był wcale trudny w wykonaniu, a w smaku bardzo smaczny, maślany i słodki. Jedyny błąd jaki zrobiłam to to, że po wykonaniu kremu odłożyłam go do lodówki na czas usypiania dzieci i niestety, gdy chciałam robić dekorację, masa była zbyt gęsta i nie chciała wychodzić z rękawa!! Na szczęście, po chwili się rozgrzała i wtedy dekorowanie poszło już bardzo szybko i sprawnie.

Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm:
  •  4 jaja
  • 150 ml cukru
  • 150 ml mąki pszennej
  • 50 ml mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier nadal ubijać. Ubijać i dodawać kolejno żółtka. Na bardzo wolnych obrotach miksera wmieszać do ciasta przesiane mąki.
Papierem wyłożyć tylko dno tortownicy. Boków niczym nie smarować. Wlać ciasto do tortownicy. Piec ok 30 minut w temp. 160-170 ºC, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i nie wyjmując z formy opuścić je na podłogę z wysokości ok. 60 cm. (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Po czym odstawić do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu oddzielić boki biszkoptu od ścianek tortownicy i wyjąć z formy.
 Składniki na krem do przełożenia tortu:
  •  200 g śmietany kremówki 30%
  •  250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub mniej)
  • 5 połówki brzoskwiń z puszki 
  • 0,5 szklanki soku z brzoskwiń do nasączenia blatów biszkoptu
Serek mascarpone ubić lekko z cukrem pudrem. W drugiej miseczce ubić śmietanę 30%, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodając śmietanę do serka, wymieszać ją deldelikatnie z masą serową. 
Brzoskwinie pokroić na małe kawałki.
Biszkopt przekroić tak by uzyskać 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć go sokiem  z brzoskwiń. Wyłożyć połowę masy. Położyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć masę do końca. Przykryć trzecim blatem, który również nasączyć sokiem. 
Na czas robienia kremu dekoracyjnego tort odłożyć do lodówki.

Składniki na krem maślany na bezie szwajcarskiej:
  • 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • żółty barwnik spożywczy w żelu
Film instruktażowy z wykonania kremu znajdziecie  tu.

Białka, szczyptę soli i cukier umieścić w misie. Misę ustawić nad kąpielą wodną. Cały czas podgrzewając, mieszać trzepaczką do ubijania białek tak długo, aż cukier w białku całkowicie się rozpuści. Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił wystarczy rozetrzeć masę pomiędzy palcami i nie powinno być wyczuwalnych ziarenek cukru. Jeśli misa z białkami mocno się zagrzały, odstawić do lekkiego przestudzenia. (mi ubijanie zajęło ok 10 minut)
Po tym czasie białka z cukrem ubić dokładnie w mikserze, końcówką do ubijania białek, przez około 10 minut, tak by masa mocno zgęstniała, a beza całkowicie wystygła. (ja nie mam końcówki do ubijania białek, użyłam blendera, jednak po 5 minutach z obawy o jego życie przeszłam na zwykłe łopatki w mikserze).
Po 10 minutach, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej, zmienić końcówkę miksera na mieszające i kawałek po kawału dodawać masło, cały czas miksując. Masa podczas ubijania będzie rzadsza i może wyglądać na zwarzoną. Jest to normalne i należy nadal miksować a masa po chwili powinna już wyraźnie zgęstnieć i charakterystycznie "mlaskać" podczas ubijania. Dodać ekstrakt z wanilii i odrobinę barwnika, zmiksować. 

Film instruktażowy z dekoracji tortu znajdziecie tu.

Boki i wierzch tortu posmarować częścią kremu maślanego. Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie łezki (Wilton nr 104) napełnić kremem i trzymając w  pozycji pionowej, ostrą końcówką tylki skierowaną ku Wam, a okrągłą ku ciastu - wyciskać kolumny falbanek, jak zaprezentowano na filmie instruktażowym. Falbanki powinny dotykać boków tortu. Po udekorowaniu boków ozdobić wierzch tortu.

Gotowy tort przechowywać w lodówce, jednak wyciągnąć na chwilę przed podaniem, by falbanki nieco zmiękły.

Smacznego :)


 Źródło inspiracji: Moje wypieki

17 komentarzy:

  1. jet piękny i na pewno pyszny , chętnie bym sobie zjadła kawałek do kawki
    pozdrawiam bs

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik wygląda niesamowicie... jak chmurka. Jest BOSKI !!!
    Gratuluje talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sporo pracy chyba :) Ale pewnie się opłaca bo wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem, czy ten wierzchni krem by mi smakował - nie przepadam za kremami maślanymi. Ale całą reszta nieziemsko apetyczna, a wygląda obłędnie tak udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w takim razie proponuję zrobić trochę więcej masy śmietanowej i nią udekorować tort :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja to właśnie zrobiłam... wykorzystałam pomysł na ubitą śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do przełożenia mojego torciku i muszę powiedzieć że jest pyszny. Bardzo kremowy i delikatny. Proste połączenie ale bardzo efektowne :)
    Pozdrawiam gorąco!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  7. cieszę się że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo efektowna dekoracja tortu;-) Jak suknia balowa;-)) Uwielbiam dekorować śmietaną! po pierwsze jest pyszna a po drugie apetycznie wygląda i odsłania talenty;-)) GRATULUJĘ i pozdrawiam! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. chciałam zapytać czy ten krem smakuje chociaż trochę jak beza?Jaką ma konsystencję po wyjęciu z lodówki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie smakuje jak beza, krem jest maślany w smaku i taką ma konsystencję, po wyjęciu z lodówki jest twardy i trwały. Tort doskonale nadaje się do przewożenia.

      Usuń
  10. Dziękuję bardzo za szybką odp.A czy z tego kremu śmietanowego można zrobić również takie piękne falbanki?Przede wszystkim czy to będzie trwałe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kremu śmietankowego raczej nie polecam, jeśli już to jakieś drobniejsze dekoracje, śmietana w ciepłym szybko zmięknie i obawiam się że wszystko klapnie ;/ po za tym każdy dotyk ją zburzy, a zrobienie masy naprawdę nie jest trudne i na pewno nic się nie zepsuje :)

      Usuń
  11. Dzięki bardzo,bedę próbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja jadłam ten tort! W oryginale! Przepyszny!!! Wszystkim gorąco polecam. Przesyłam pozdrowienia, Łucjo, dla Ciebie i całej Twojej Rodziny! Rene.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU