expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 26 lutego 2014

Panmarino - włoski chleb z rozmarynem

Lekki i delikatny chleb włoski z rozmarynem. Podkręciłam jego smak dodając przyprawę do chleba włoskiego Kamis, dzięki której był jeszcze bardziej aromatyczny, a podczas pieczenia po domu roznosił się cudowny zapach. Świetnie komponuje się z serami i wędliną. Zapraszam :) 

Składniki na bigę:
  • 65 g letniej wody
  • 2 g drożdży instant
  • 100 g mąki pszennej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na 8-16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:
  • cała biga
  • 300 g letniej wody
  • 5 g drożdży instant
  • 500 g mąki pszennej
  • 65 g oliwy z oliwek
  • 10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
  • 15 g soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego Kamis
Składniki ciasta wymieszać i wyrabiać przez około 13-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 - 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie równe części i uformować podłużne bochenki około 25 cm długości (u mnie okrągłe chlebki), które ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce - zachowując przynajmniej 8 cm odstępu.  Całość przykryć i odstawić do wyrastania na około 45 - 60 minut. Wyrośnięte chlebki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 30-40 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)  


Źródło: Tak sobie pichcę

17 komentarzy:

  1. To jest po polsku Pan Chleb !
    Z twarogiem też bym zjadła , ma piękny miękisz.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ musiało pachnieć w całym mieszkaniu!! chlebuś piękny i na pewno bardzo smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię włoskie pieczywo - jest delikatne i bardzo aromatyczne. Zapisuję sobie Twój przepis, z przyjemnością wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super chlebek, bardzo lubię ta przyprawę do chleba. Daje fajny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i znów pysznie:)powiedz mi,kiedy Ty na to wszystko znajdujesz czas?A może doba u Ciebie jest dłuższa:)?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny ,a przyprawę muszę kupić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ cudownie wygląda! Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne wyrośnięty chlebuś:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb marzenie! Wieki już nie piekłam, muszę jak najszybciej uruchomić domową piekarnię :)

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. nie wiem skąd czerpiesz inspiracje na te cudowne chlebki, ale to chyba studia bez dna ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały! Muszę go kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ musi być pyszny i pachnący... mmm...

    OdpowiedzUsuń
  13. jak musiało pachnieć w domu podczas pieczenia, chlebek wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  14. Chleb z aromatem rozmarynu - rozmarzyłam się :)
    Kanapka z takiego chleba z serem to brzmi cudownie !

    Pięknie wyrósł Ci chleb Łucjo.

    OdpowiedzUsuń
  15. chleb z rozmarynem, to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU