expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 10 marca 2014

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński z polewą czekoladową. Delikatny i puszysty, pięknie się prezentuje i idealnie kroi. Bez spodu, za to z polewą czekoladową. Można dodać rodzynki, jeśli lubicie. Sernik jest pieczony tradycyjnie, bez zazwyczaj stosowanej przeze mnie kąpieli wodnej. Bardzo mocno urósł podczas pieczenia, a następnie opadł, ale nie poniżej wysokości do której był wlany. Pozostał lekki i smaczny. Zapraszam :)

Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
  • 8 jajek
  • 125 g masła
  • szczypta soli
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Ser zmielić trzy razy. Masło roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Stale miksując dodawać stopniowo ser i proszek budyniowy. Następnie dodać masło i zmiksować do połączenia. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Masę białkową dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 60 minut. Do suchego patyczka. (piekłam 50 minut). Po tym czasie sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 30 minut. Następnie ostudzić na blacie i schłodzić w lodówce przez noc. 

Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietanki 30% 
Czekoladę drobno posiekać. Umieścić w miseczce, dodać śmietankę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Polewę czekoladową ostudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować sernik. 
Sernik przechowywać w lodówce, podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)

Źródło: I adore cinnamon



30 komentarzy:

  1. Wyglada mega smakowicie :) Cale wieki juz go nie jadlam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tradycyjny serniczek to chyba właśnie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie, taki puszysty, mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kompletuję już przepisy na ciasta świąteczne i Twój sernik bardzo mi się podoba. Trafia na listę

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciągle próbuję nowe przepisy na serniki, tymczasem to sernik wiedeński jest nr 1 na moim blogu, od chwili gdy tylko został opublikowany..
    Twój prezentuje się rewelacyjnie i bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwelbiam sernik wiedeński i ja lubię jak sernik opada:-), ma wtedy swój charakter:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już nie robiłam sernika wiedeńskiego:)) Dostojnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. sernik ubóstwiam!
    impreza bez sernika jest nieważna!
    Twój wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszny:) sernik to najlepsze ciacho, a Twoje wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda apetycznie i jest bardzo wysoki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, był bardzo wysoki :) a piekłam go w formie o średnicy 23 cm :)

      Usuń
  11. ooo.. wygląda rewelacyjnie! Wysoki, serowy-omnomnnn :D

    OdpowiedzUsuń
  12. klasyka, wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam serniki,ten jest pyszny,to widać.

    OdpowiedzUsuń
  14. potrzebowałam sprawdzonego przepisu na ten sernik i proszę - jest! :) będzie jak znalazł na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Do wypróbowania!!! zdecydowanie!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Widać od razu jaki jest puszysty! Pięknie wygląda, bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  17. właśnie zajadam :)) pychaa naprawde polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU