expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 29 kwietnia 2014

Miętowe placuszki z kwiatami polnymi

Lekkie serowe placuszki z miętą, kwiatami polnymi i delikatną nutką cytrynową. Podane z sosem kwiatowym na bazie miodu i soku z cytryny. Idealne na każdą porę dnia. Zapraszam :)


Składniki na placuszki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • 25 listków świeżej mięty 
  • 50 ml mleka 3,2 % 
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 jajka 
  • 50 g mąki pszennej 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 kwiaty mniszka lekarskiego 
  • 5 stokrotek 
  • kilka fiołków polnych 
  • kilka kwiatów polnej rzeżuchy

W naczyniu rozdrabniającym umieścić rozkruszony twaróg, mleko, liście mięty i skórkę z cytryny. Całość zmiksować na gładką jednolitą masę. 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, za każdym razem dokładnie ubijając białka. Następnie dodać żółtka, a po chwili przesianą mąkę i twarożek. Zmiksować do połączenia się składników.  Dodać płatki kwiatów, delikatnie wymieszać łyżką.
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 



Składniki na sos kwiatowy:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 5 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 5 kwiatów stokrotki
  • kwiaty polnej rzeżuchy

Miód z sokiem z cytryny lekko podgrzać, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Dodać stokrotki, kwiaty rzeżuchy i fiołki. Z mniszka lekarskiego odciąć same płatki, dodać do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia.

Gotowe placuszki polać sosem kwiatowym, podawać. 
Smacznego :) 

Placuszki przygotowałam przy pomocy produktu firmy Tupperware - Szef Kuchni D28 


24 komentarze:

  1. Jakie śliczne te placuszki! Zapisuję na pewno je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo wiosenne, a nawet letnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaintrygowalas mnie tymi placuszkami :) Jeszcze takich nie jadlam. Ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie!! A jaki sprytny widelcec:)))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześlicznie, intrygująco , ciekawość mnie zżera jak placuszki smakują.
    Wiosna na talerzu , to coś co mnie zawsze urzeka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne są, aż żal ich jeść!: )

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudne placuszki i bardzo ciekawy przepis, obawiam sie że jednak kwiaty u mnie nie przejdą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie to wygląda ,ale jeść kwiaty ,jakoś to do mnie nie przemawia ,chyba jestem niedzisiejsza.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakże piękne i wiosenne!
    Dla mnie idealne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. No, no te placuszki to prawdziwa wiosna na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czekałam na ten przepis, bo byłam ciekawa tego dodatku z kwiatków :) skusiłaś mnie, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pod ogromnym wrażeniem! Ale Ty masz pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja jednego poproszę placuszka, miętę uwielbiam, kwiatki cudne pięknie wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog Awards, szczegóły tutaj http://www.brulionspadochroniarza.pl/2014/05/wredny-kurczak-wg-magdy-gessler-i.html :)

    OdpowiedzUsuń
  15. piękne kolorowe placuszki i ekstra pomysł żeby przemycić kwiatuszki do zjedzenia

    OdpowiedzUsuń
  16. jak wiosennie :-) w każdym calu :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Placuszki super.Pomysł z kwiatkami na 5

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU