expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 6 listopada 2012

Chleb z sezamem (chleb z maszyny)



Bardzo cenimy sobie świeże pieczywo na śniadanie :) ale niestety nikomu z nas nie chce się rano gonić za chlebem czy bułeczkami! 
Dlatego, dziś proponuję wszystkim rannym leniuszkom, prosty w wykonaniu, domowy chlebek pszenny, z dodatkiem ziaren sezamu, który wszystkim przypadnie do gustu.
U nas podany z dżemem z cukini :) 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 50 g ziaren sezamu
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
Do formy do pieczenia wlewamy wodę i oliwę, wsypujemy sól i cukier. Następnie mąkę i drożdże, tak by nie zetknęły się z solą.Wybrać program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienienia skórki. Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych składników, dodajemy ziarna sezamu.

Smacznego :)

Źródło: Domowy chleb, 300 przepisów na pyszne pieczywo z automatu.

1 komentarz:

  1. taki chlebek sama przyjemność, wystarczy masełko i nic więcej do szczęścia nie potrzeba

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU