expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 26 listopada 2012

Orzechowiec

Na blogach pachnie już pierniczkami, makowcami i innymi specjałami świątecznymi. Gdy tak przeglądam przepisy, uświadamiam sobie jak mi już tęskno za tą całą świąteczną krzątaniną. Za przygotowywaniem świątecznych potraw, ozdób na choinkę, za cudownym nastrojem jaki wprowadza Boże Narodzenie. Postanowiłam małymi kroczkami przywoływać go sobie i Wam :) wypiekami i potrawami, które przygotowujemy co roku na święta, choć na pewno pojawią się również przepisy dla mnie nowe :) 
To moja pierwsza propozycja - Orzechowiec. Ciasto, które kojarzy mi się ze świętami spędzanymi w domu rodzinnym. Pyszne, przełożone kremem budyniowym, z zapieczonymi orzechami, dzięki którym pokochacie to ciasto po pierwszym kawałku :)

Składniki na ciasto:
  • 2 jaja
  • 1/2 kg mąki
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
Wszystkie składniki zagnieść w jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć pierwszą część placka i piec go 35 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki na masę orzechową:
  • 30 dkg orzechów włoskich
  • 10 dkg cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 kostki roztopionej margaryny
Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i smażyć ok 5 minut, stale mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na drugi placek (surowy) i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę budyniową:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 10 dkg cukru
  • 1/2 kostki margaryny
Budyń i mąki rozpuścić w połowie szklanki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gdy masa zacznie gęstnieć wrzucać po kawałku margaryny, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. 
Gorącą masę wylać na 1 blat ciasta, przykryć blatem z orzechami. Ciasto wystudzić.
Smacznego:)

Przepis bierze udział w akcji:

15 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie na pewno upiekę na święta
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. oj mi tez jakoś w tym roku wyjątkowo tęskno... :-))
    zapraszam u mnie do zabawy: http://brulionzprzepisami.blox.pl/2012/11/poniedzialek-bez-zbednych-slow.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten orzechowiec jest przepyszny :) Kubuś miał go na urodzinach :)
    Ela

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto to istny cud, miód i orzeszki ;)Jest doskonale i świetnie się przechowuje więc możne je zrobić kilka dni przed planowanymi gośćmi czy świętami... to ogromny plus. Przepyszne :)
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  5. Orzechowiec rewelacja! Pragnę chociaż skosztować chociaż kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A na jaką wielkość blachy jest ten przepis? Dopiero się uczę, nie jestem pewna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A na jaką blachę jest ten przepis? Dopiero się uczę piec i nie chcę popełnić gafy ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto jest na dużą blachę, o wymiarach 23x34, może być troszkę większa, lub ciut mniejsza :) powodzenia:)

      Usuń
  8. Uwierzysz,ze wczoraj myslalam o tym ciescie i mialam prosic Mame o poszukanie przepisu?:) Pieklam go kiedys i mi sie wczoraj o nim przypomnialo-to ciasto jest pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeczytałam notkę, popatrzyłam na ciacho i zachciało mi się Świąt! :) a ciacho do wypróbowania, zdecydowanie, właśnie przed Świętami, albo i na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. robie wlasnie na chrzciny córeczki-jutro rodzinka oceni-jesli maz nie zje przez noc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę powodzenia i radzę ciasto schować :) dużo zdrówka dla córeczki!!

      Usuń
  11. Znam ten przepis,ale gdzieś mi sie zapodział- każdy kto choć raz ciasto spróbował , będzie za nim tęsknił. Moje ciasto zwykle za bardzo się lepiło, z tego przepisu jest rewelacyjne , właśnie kończę masę budyniową. Jutro będzie uczta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo miło mi to usłyszeć :) i życzę smacznego!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU