expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 19 lipca 2013

Sernik porzeczkowy

Sernik na zimno, który w środku kryje całą masę porzeczek :) Jedząc go, po kolei delektujemy się  każdym ich rodzajem i kolorem, zaczynając od czarnych, poprzez żółte, na czerwonych kończąc. Sernik sam w sobie jest delikatny i kremowy, a środek kwaśny, jak na porzeczki przystało :) choć ich kwaskowatość łagodzą słodkie galaretki. Spód wykonany jest z ciasteczek oreo. Polecam :)


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 24 ciastka oreo, bez masy
  • 50-60 g roztopionego zimnego masła
  • 1 kg twarogu mielonego z wiaderka
  • 400 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny + 100 ml wody
Ciastka zmiksować blenderem, lub pokruszyć tłuczkiem. Wymieszać z przestudzonym masłem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Dno tortownicy wylepić masą ciasteczkową - najlepiej zrobić to ręką w woreczku foliowym. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszając dokładnie by nie pozostały grudki, odstawić do przestudzenia. 
Sery i jogurty zmiksować z cukrem, na końcu wlać cienkim strumieniem przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.

Masa porzeczkowa:
  • szklanka porzeczek czarnych + 1/2 niebieskiej galaretki rozrobionej w 50 ml. wody
  • 2 szklanki porzeczek żółtych + 1 galaretka w kolorze żółtym rozrobiona 100 ml. wody
  • 3 szklanki porzeczek czerwonych + 1,5 galaretki czerwonej rozrobionej w 150 ml. wody
Porzeczki zmiksować i połączyć z przestudzonymi galaretkami. Z każdego rodzaju zostawiłam po troszkę całych owoców i takie wrzuciłam do galaretek
Naszykować 3 różnej wielkości miseczki. U mnie o wymiarach 9,12,17 cm.
Do każdej wlać galaretkę porzeczkową, do najmniejszej czarną, następnie żółtą i czerwoną. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. 

Stężałe galaretki wyciągnąć z miseczek, czarną odłożyć, w żółtej wyciąć kółko najmniejszą miseczką, w czerwonej wyciąć kółko średnią miseczką. Wycięte okręgi połączyć jak przedstawiłam na zdjęciu: 
Masę serową podzilić na 2 części ( 1/3 i 2/3) Mniejszą częśc masy wylać na ciasteczkowy spód, na to wyłożyć galaretki i zalać pozostałą masą. Wyrównać. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na sernik, smakuje i wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super Ci wyszedł:) Jestem pod ogromnym wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieco pracochłonny, ale efekt jest ZACHWYCAJĄCY :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. ten sernik to prawdziwe dzieło sztuki! pomysłowe niesamowicie i zapewne pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być przepyszne, najbardziej uwielbiam czerwoną porzeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piekny ale skomplikowane wykonanie ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda rewelacyjne pomysł genialny.Pozdrawiam ::)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały sernik! Szkoda,że u mnie tylko pieczone są chętnie jedzone. Najwyżej kiedyś zrobię taki i zjem sama ;)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  9. ile czasu musiałaś mu poświęcić! Ale opłacało się-efekt nieziemski :) Szczególnie po przekrojeniu, meeega:)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudo stworzyłaś:) ale bym zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mistrzostwo! Wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki piękny serniczek, i te warstwy kolorowe. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, jestem pod wrażeniem! Świetny pomysł na serniczek :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale niespodzianka w środku czeka! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję za każdy komentarz :) serniczek polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jest piękny:-), uwielbiam porzeczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy to ten słynny sernik Łucji ??
    Wyobrażam sobie ten smak... wygląda obłędnie!
    O.S.

    OdpowiedzUsuń
  19. obłędnie wygląda ten sernik, pewnie wspaniale też smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  20. Serniki wielbię nieprzeciętnie i kocham je piec! To Twoje cudo to szczyt artyzmu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU