expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 18 lutego 2014

Pszenny chleb ricottą

Pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem sera ricotty.  Delikatny w smaku, świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami. Długo zachowuje świeżość. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 150 g zakwasu pszennego 100% hydracji - dokarmiony 12 godzin przed pieczeniem
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 100 g sera ricotta
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
W misce wymieszać zakwas z wodą, miodem i olejem. Następnie dodać mąkę, zamieszać, przykryć i odstawić na 30 minut. Dodać sól i ser, zagnieść gładkie elastyczne ciasto (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5-2 godziny. 

Po tym czasie ponownie ciasto zagnieść i umieścić w koszyczku wyścielonym ściereczką obsypaną mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
 
Wyrośnięty chleb przełożyć na gorącą blachę lub kamień, naciąć.  Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 stopni.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 15 - 20 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. 
 
 
Źródło: Bake&Taste

15 komentarzy:

  1. mmmm ale chlebuś! Uwielbiam domowe pieczywo, jest wspaniałe od samego początku, najpierw jak rośnie, później zapach jak się piecze... i jedzenie go jeszcze ciepłego <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo pysznie, jestem pewna, że i tak samkuje :))
    Pozdrawiam serdecznie, przyjemnego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. O, chleba z ricottą jeszcze nie jadłam, czas spróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochenek :) ja też dziś biorę się za pieczenie chleba! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis jak i sam bocheneczek bardzo mi sie podoba:)
    miłego dnia, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba skubnę kawałek na drugie śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wyglada!
    witkaa.blogspot.cou.uk

    OdpowiedzUsuń
  8. Zazdroszczę wszystkim, którzy pieką chleby, ja nie potrafię, albo chleby mnie nie lubią. Nie wspominam już o tych na zakwasie bo to totalna porażka w moim wykonaniu. Śliczny chleb taki wypieczony. mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dodawałam jogurt, ale ten serek mnie nęci;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. też podziwiam tych, którzy pieką swoje chlebki, ja nie mam do tego cierpliwości:) chlebek wygląda fantastycznie:) już sobie wyobrażam jak musiał smakować a jak cudownie pachnieć:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czaję się na ten chleb już od jakiegoś czasu i patrząc na Twój chyba przestanę się czaić i po prostu upiekę:-). Wygląda wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek cud, miód malina. Pachnący na pewno chrupiący czego chcieć więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łucjo, te wszystkie Twoje chleby są tak piękne, że chce się je jeść i jeść... :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU