expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 27 września 2013

Cukinia zapiekana z salami

Szybkie danie z cukinią w roli głównej. Świetna alternatywa dla placków z cukinii, niby robi się podobnie, ale nie smażymy, lecz zapiekamy. Zapiekanka jest bardzo smaczna i lekka, sama w sobie dość delikatna, charakteru nadała jej salami. Polecam :)
Przepis znalazłam na blogu Agnieszki - Agusiowe Gotowanie :)

Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 20 dkg kiełbasy - u mnie 100 g salami
  • 2 surowe jajka - dałam 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej - u mnie kukurydziana
  • 2 ząbki czosnku - dałam 4 duże
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • szczypta curry
  • śmietana 18 % gęsta do podania


Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 30 minut by puściła sok. Cukinię dokładnie odcisnąć, sok odlać. Zetrzeć marchewkę. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, jeśli dajemy kiełbasę, to podsmażyć ją razem z cebulą. Przestudzoną dodać do cukinii i marchewki, dodać pokrojoną w drobną kostkę salami, kaszę kukurydzianą, drobno kpokrojony czosnek, pieprz, paprykę i curry, wbić jajka, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masę* wyłożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 45-60 minut. Gotową pokroić na porcje i podawać ze śmietaną.
Smacznego :) 

*Masa powinna być dość sucha i odsączona z wody, inaczej po upieczeniu może być problem z krojeniem.

22 komentarze:

  1. Jak piękny kształt ma ta zapiekanka i można ją bez problemu kroic w plastry..... Fajny pomysł z dodatkiem salami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo.. kolejna cukiniowa wersja, muszę się skusić :D
    Wygląda apetycznie i pojemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci się upiekła,cieszę się,że smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak taki cukiniowy pasztet, super:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...pyszne wytrawne ciastko :) nic dodać nic ująć ... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowsza ,pyszniejsza wersja,pycha!.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, pysznie brzmi i wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u mnie ostatnio cukinii też króluje, jednego dnia robiłam placki z nią i warzywami a drugiego właśnie zrobiłam coś podobnego- zapiekłam, tylko w mniejszej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. super pomysł... ! , dzisiaj przygotuje dla swoich domowników

    OdpowiedzUsuń
  10. musi być pyszna - uwielbiam wszystko co z cukinią :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł, idealny jako pasztet :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda cudownie ... wymarzone danie na ciepłą kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ dobrze trafiłam, smaczniutka zapiekanka u Ciebie Łucjo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjnie prezentuje się ta zapiekanka. Kolorystyka obłędna, a przepis naprawdę fajny.
    Przy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy przepis :D Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Interesujący sposób na cukinię, ale jak wszystko z nią w składzie na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale smakowity... muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. I wypróbowałam... pycha :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  19. Cukinia króluje, zapiekanka wygląda smakowicie, więc przepis zapisuję do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU