expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 4 marca 2014

Tort marchewkowy z ananasem i kokosem





Tort marchewkowy z ananasem, kokosem, orzechami i płatkami migdałowymi. Przełożony delikatnym serowym kremem. Całość lekka i pachnąca  o niejednolitej strukturze, naprawdę pyszna. Zapraszam :) 

Składniki na ciasto:
Tortownica o średnicy 23 cm
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), odsączonego i posiekanego
  • 40 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych 
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 225 ml oleju roślinnego - u mnie Olej rzepakowy Beskidzki
Tortownicę wysmarować masłem.
W jednej misce umieścić marchewkę, ananasa,wiórki kokosowe, orzechy i płatki migdałowe. Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę do piernika, dodać szczyptę soli i wymieszać.
W trzeciej misce ubić jajka, stale upijając dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Ubijając na najwyższych obrotach cienkim strumieniem wlewać olej i mieszać aż olej zostanie wchłonięty przez masę. Dodać zawartość miseczki z marchewką, delikatnie łyżką połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 70 minut. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło i wyciągnąć na blat, ostudzić. 

Składniki na masę:
  • 1 duża puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1/4 szklanki białego rumu
  • 1 szklanka cukru
  • 375 g (3 opakowania) kremowego serka Philadelphia
  • 250 g serka mascarpone

Dodatkowo do dekoracji: orzechy włoskie i marchewki wykonane z barwionej masy cukrowej - 12 sztuk

Mleko kokosowe i rum wlać do rondelka, dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści. Gotować na średnim ogniu do czasu aż powstanie gęsty syrop w ilości ok. 3/4 szklanki. Ostudzić. 
Serki krótko zmiksować i dodawać po jednej łyżce lekko ciepły syrop kokosowy, cały czas delikatnie mieszając. Gotowy wstawić do lodówki do stężenia i trzymać go tam do czasu przełożenia tortu. 

Ciasto przekroić na 3 blaty, które przełożyć kremem, zostawiając 1/3 masy by posmarować wierzch i boki tortu.  Wstawić na noc do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować orzechami i przygotowanymi marchewkami.
Tort przechowywać w lodówce, przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej. 
Smacznego :) 

Źródło: Kwestia Smaku

                                     
Wyświetlanie BESKIDZKI_logo_small.jpg 


31 komentarzy:

  1. Stworzone wprost dla takiego królika jak ja! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. torcik piękny!! i widząc składniki musi być pyszny:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny torcik marchewkowy! Idealny na moje urodziny, postaram się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Marchewki zdecydowanie dodają mu jeszcze uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak uroczo udekorowany:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda mega smakowicie! poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudeńko :) i te marchewki - super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Te marcheweczki na wierzchu są urocze :) A sam tort prezentuje się bardzo okazale, lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Marchwwkowe ciasto jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczny! No i ananasy bardzo lubię... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciacho marchewkowe:-), pięknie się prezentuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest piękne :) Nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uroczy! Te marchewki kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny i bardzo okazały :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. jest przecudny!!! aż szkoda zjadać... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. piękna dekoracja:) i podoba mi się dodatek kokosa i ananasa do marchewki:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Był taki czas, że piekłam ciasto marchewkowe z ananasem dwa razy w tygodniu :D Twój tort zachwyca!

    OdpowiedzUsuń
  18. takie ostatki to ja rozumiem - tort urzekający

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie ozdobiłaś tort. Na pewno połakomi się na niego nie jeden królik

    OdpowiedzUsuń
  20. te marcheweczki! Zachwycona jestem <3
    Urocze!

    OdpowiedzUsuń
  21. tort bomba ! wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam na sylwestra i potwierdzam, że jest boski :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jaki cudny torcik, marchewki są boskie jak prawdziwe. Rodzina był na pewno zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale cudo..... aż ślinka leci :)!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wspaniały,moje dziecko nie odeszłoby od stołu,gdyby nie zjadło do ostatniego okruszka-marchewkowe to jego ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  26. mam pytanko praktyczne: te marchewki z masy lukrowej się nie rozpuszczają na tej masie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nałożyłam je na ostatnią chwilę, ale tort był przewożony i w sumie nim dojechał na miejsce i został pokrojony nic się marchewkom nie stało, jedynie zabarwiły krem w miejscu w którym leżały! Trzeba je mocno wcisnąć żeby nie spadały! Same marchewki wykonałam dzień wcześniej więc były już suche i twarde gdy kładłam je na tort :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU