Śledź z cebulką, porem i ogórkami konserwowymi. Doprawiony sosem z musztardy i keczupu, z lekkim akcentem czosnkowym. Całość doskonale się komponuje. Często wracam do przepisu, ponieważ jest bardzo prosty a śledzie smakują wspaniale :) Zapraszam!
Składniki:
- ok. 400 g śledzi na tacce
- 1/2 litra wody
- 3 ziela angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki octu
- łyżka cukru
Dodatkowo:
- 3 ogórki konserwowe
- średnia cebula
- biała część pora
- ząbek czosnku
- łyżka musztardy francuskiej
- ok. 3 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki keczupu
- pieprz, papryka ostra mielona do smaku
Ogórki pokroić w kostkę. Czosnek, por i cebulę drobno posiekać. Keczup, musztardę i olej dokładnie połączyć. Doprawić pieprzem i papryką. Śledzie osączyć z zalewy, osuszyć, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny do przegryzienia.
Smacznego :)
Źródło: Kuchnia Lidla, z moimi zmianami
Moja mama bierze od razu całą miskę, uwielbia wszelkiego rodzaju śledzie; D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i bardzo często przygotowuję. Idealne na imprezy ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na śledziki :-) super się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają;)) Ostatnio Śledzie mogę jeść na okrągło:)))
OdpowiedzUsuńJakiego rodzaju to mają być śledzie??
OdpowiedzUsuńKupuję zawsze te na tacce plastikowej w oleju. Nie trzeba ich już namaczać i takie najbardziej lubimy. Jeśli kupisz takie z wiaderka trzeba je przynajmniej kilka godzin moczyć, zmieniając w trakcie wodę, by wypłukać je z soli.
UsuńW sam raz na karnawał :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) aż nabrałam ochoty na ich duuużą porcję :))
OdpowiedzUsuńOblizuję się z wielkim smakiem :-)
OdpowiedzUsuńŚledzik pychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym całą miseczkę...
śledziki jak najbardziej, a ten przepis jest bardzo udany:)
OdpowiedzUsuńZ takich śledzi nasz tato bardzo by się ucieszył :D Przepis świetny :)
OdpowiedzUsuńfajne jako przekąska na imprezę:)
OdpowiedzUsuńJedne z lepszych śledzi jakie znam :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się przysiadła do tej miseczki :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie. Świetny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity śledzik! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam takich,ale na pewno smakują doskonale :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie się prezentują, ojoj, bardzo!
OdpowiedzUsuńSpecjalistka od śledzi, już straciłam rachubę , które śledzie zrobiłam wg Twoich przepisów.
OdpowiedzUsuńBożenko bardzo się cieszę :) Muszę i ja spróbować w końcu Twoich w musztardzie! :)
UsuńTakiej nie próbowałam ale smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńZ ogórkami przepyszne
OdpowiedzUsuńMój ulubiony śledzik, pycha
OdpowiedzUsuńŚledzi nigdy dość :)!
OdpowiedzUsuń