expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Lśniący sernik z syropem klonowym

Delikatny sernik z syropem klonowym. Na ciasteczkowym spodzie, z dodatkiem chrupiących orzechów. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki której pozostaje lekki i kremowy. 
Przepis z książki "Nigella świątecznie" z moimi małymi zmianami. Zwiększyłam proporcje, dostosowujące je do swojej formy. Tak też przepis podaję. Zapraszam :) 

Składniki na ciasteczkowo-orzechowy spód:
forma o średnicy 23 cm
  • 100 g pełnoziarnistych herbatników
  • 100 g orzechów pekan, mogą być włoskie
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Z zewnątrz zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową. Podwójnie ją owinąć, tak by podczas pieczenia woda nie dostała się do sernika.
Orzechy posiekać. Ciasteczka zmielić i połączyć z orzechami i masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć dno foremki. Wstawić do lodówki na 30 minut. 

Składniki na masę serową:
  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 75 g cukru
  • budyń waniliowy, bez cukru
  • 180 ml syropu klonowego + trochę do polania
  • 6 jaj
  • łyżeczka soku z cytryny
Twaróg, cukier, przesiany budyń i syrop klonowy połączyć. Miksując na niskich obrotach dodawać kolejno jajka. Mieszać krótko, tylko tyle by masa była gładka. Na końcu wlać sok z cytryny. 
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Formę umieścić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wrzącą wodą (tak by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy). 
Piec w 170 stopniach przez 1 i 1/4 godziny. Upieczony sernik wyciągnąć z piekarnika, zdjąć folię aluminiową. Ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 12 godzin. 
Przed podaniem sernik ogrzać do temperatury pokojowej. Polać wierzch syropem klonowym. 
Smacznego :) 


28 komentarzy:

  1. Uwielbiam sernik klonowy <3 pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada fantastycznie! Poprosze kawaleczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pycha, szczególnie mnie zachęca ten dodatek syropu klonowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękna prezentacja :) uwielbiam serniczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam serniki, a twój wygląda baaardzo apetycznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wygląda wspaniale i bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zjawiskowo. Książki jeszcze nie mam, ale słyszałam same dobre opinie. Czas chyba i na mnie ;) Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książkę polecam :) Zawiera wiele smacznych przepisów :D

      Usuń
  8. Marzy mi się kawałeczek choć tego cuda...

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne ciacho! Jaki fantastyczny kolor! :0

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę przyznać że takiego sernika jeszcze nie robiłam, a myślałam,że znam już wszystkie jego smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki sernik w kąpieli wodnej musi być wyjątkowo lekki i puszysty...

    OdpowiedzUsuń
  12. I ten syrop klonowy na górze- coś pysznego!<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham serniki , i te bardzo skomplikowane i te proste tradycyjne pieczone na kruchym spodzie.Pięknie Ci się upiekł.

    OdpowiedzUsuń
  14. Już go podziwiałam na FB:-) Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Syrop klonowy w takim doborowym towarzystwie sernikowym mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudownie wygląda, musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU