Mamy dla Was nowy, jubileuszowy numer magazynu Kocioł. Pachnący jesienią, pełen sprawdzonych i smacznych przepisów z grzybami i jeżynami. W domowej piekarni prezentujemy rogaliki w różnych odsłonach. Są przepisy kuchni dolnośląskiej, wywiady i recenzje restauracji. Serdecznie zapraszamy do lektury :)
Moją pierwszą propozycją jest Panna Cotta z jeżynami. Lekka delikatna i kremowa. Podana z sosem jeżynowym i bezami. Zapraszam :)
Składniki:
- 350 g jeżyn
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 12 g żelatyny
- 50 ml wody
- 2 łyżki miodu
200 g jeżyn podlewamy 25 ml
wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie się rozpadną. Miksujemy i
przecieramy przez sitko.
Żelatynę
moczymy w 25 ml wody. Śmietankę z cukrem i ekstraktem waniliowym podgrzewamy na
wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a śmietana niemal zagotuje. Garnek
zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Wlewamy przetarty sok z jeżyn, maślankę i mieszamy do połączenia się
składników. Przelewamy do 4 filiżanek. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.
Pozostałe
jeżyny podgrzewamy na małym ogniu z miodem i odrobiną wody do momentu, aż
puszczą sok.
Przed podaniem, filiżanki z deserem zanurzamy na 10 sekund w gorącej
wodzie. Wykładamy panna cottę na talerzyki i podajemy z przygotowanym sosem
jeżynowym.
Smacznego :)
Ale piękne zdjęcia! Zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńwspaniała! :) i jaki ma cudny kolorek :)
OdpowiedzUsuńWow,olśniewającej urody panna...cotta:)
OdpowiedzUsuńWspaniała :-) cudowna i z pewnością pyszna :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńJest piękna :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana!:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor, urocza :)
OdpowiedzUsuńCudna! :)
OdpowiedzUsuńCudowna panna i jak pięknie podana!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :) musimy kupić jeżyny ;) a do "Kotła" chętnie zajrzymy, pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńAż chciałoby się sięgnąć po ten deser :)
OdpowiedzUsuńMmm... pyszna i delikatna! Z jeżynami musi smakować wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńzjawiskowa...
OdpowiedzUsuńJaka śliczna ta panna cotta! Uwielbiam ten deser, fajnie że wykorzystałaś tu maślankę i jeżyny :)
OdpowiedzUsuń