expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 8 września 2015

Panna Cotta z jeżynami

Mamy dla Was nowy, jubileuszowy numer magazynu Kocioł. Pachnący jesienią, pełen sprawdzonych i smacznych przepisów z grzybami i jeżynami. W domowej piekarni prezentujemy rogaliki w różnych odsłonach. Są przepisy kuchni dolnośląskiej, wywiady i recenzje restauracji. Serdecznie zapraszamy do lektury :) 




Moją pierwszą propozycją jest Panna Cotta z jeżynami. Lekka delikatna i kremowa. Podana z sosem jeżynowym i bezami. Zapraszam :)

Składniki:

  • 350 g jeżyn
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 12 g żelatyny
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki miodu



200 g jeżyn podlewamy 25 ml wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie się rozpadną. Miksujemy i przecieramy przez sitko.

Żelatynę moczymy w 25 ml wody. Śmietankę z cukrem i ekstraktem waniliowym podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a śmietana niemal zagotuje. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wlewamy przetarty sok z jeżyn, maślankę i mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy do 4 filiżanek. Chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny.

Pozostałe jeżyny podgrzewamy na małym ogniu z miodem i odrobiną wody do momentu, aż puszczą sok.

Przed podaniem, filiżanki z deserem zanurzamy na 10 sekund w gorącej wodzie. Wykładamy panna cottę na talerzyki i podajemy z przygotowanym sosem jeżynowym.
Smacznego :) 

16 komentarzy:

  1. Ale piękne zdjęcia! Zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała! :) i jaki ma cudny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow,olśniewającej urody panna...cotta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała :-) cudowna i z pewnością pyszna :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna panna i jak pięknie podana!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale :) musimy kupić jeżyny ;) a do "Kotła" chętnie zajrzymy, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż chciałoby się sięgnąć po ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm... pyszna i delikatna! Z jeżynami musi smakować wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka śliczna ta panna cotta! Uwielbiam ten deser, fajnie że wykorzystałaś tu maślankę i jeżyny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU