Pachnąca drożdżówka ze słodkimi śliwkami, makiem i delikatną nutką kokosu. Smaczna i efektowna. Zapraszam :)
Składniki na ciasto
forma o średnicy 26 cm
forma o średnicy 26 cm
- 400g mąki
- 100g masła
- 160 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 60g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Dodatkowo:
- ok. 700g śliwek węgierek + cukier trzcinowy do obsypania
Składniki na masę makową:
- 100g suchego maku
- 20 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka
- 40g cukru
Mak połączyć z kokosem i cukrem, zalać gorącym mlekiem. Odstawić do przestudzenia.
Drożdże
rozpuścić w ciepłym mleku
razem z cukrem i solą. Odstawić na 15 minut, by drożdże ruszyły.
Następnie dodać mąkę, jajko i ostudzone, roztopione masło. Całość
wyrabiać przez kilka
minut, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Gładkie i lśniące przykryć
ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na
prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Pokroić go wzdłuż na 3 równe paski. Na każdym ułożyć masę makową i zwinąć w rulonik.
Tortownicę
wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Rulony z makiem układać w
tortownicy w kształcie ślimaka. Należy zostawić małe odstępy, aby
ułożyć wypestkowane śliwki. Całość przykryć i pozostawić na pół godziny
do napuszenia. Przed
włożeniem ciasta do piekarnika śliwki posypać cukrem trzcinowym.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 45 minut, do suchego patyczka. Gdyby ciasto za bardzo się rumieniło, przykryć górę papierem do pieczenia. Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 45 minut, do suchego patyczka. Gdyby ciasto za bardzo się rumieniło, przykryć górę papierem do pieczenia. Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem.
Kawał porządnej drożdżówki! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :-)
OdpowiedzUsuńo kurcze ale pieknie wygląda.
OdpowiedzUsuńWidziałam podobne ciasto w jakiejś gazecie, już tam mnie kusiło, a teraz to już w ogóle się nie oprę :)
OdpowiedzUsuńJaka fajna drożdżówka - połączenie śliwek i maku - mniam :)
OdpowiedzUsuńWspaniała i fajnie zakręcona.
OdpowiedzUsuńCoś pysznego i jaki cudowny "zawijaniec"! :) Poproszę kawałek do kawki! :)
OdpowiedzUsuńZe śliwkami musiała być pycha! :)
OdpowiedzUsuńGenialna:)
OdpowiedzUsuńAch, jaka piękna ta drożdżówka;)
OdpowiedzUsuńCudowna drożdżówka, do tego herbata z miodem i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńAle zakręcona, obłędna! :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto!!! :) :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda ta drożdżówka! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :D
Kiedyś robiłam z nutellą, ale z makiem i wiórkami na pewno smakuje lepiej :D Pyszności!
OdpowiedzUsuńNie dość że to moje smaki, to jeszcze taki zakręcony fajny kształt nadałaś. Fantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny zawijaniec! :)
OdpowiedzUsuńobłędne ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńAleż dobrze trafiłam, na pewno przepis wypróbuję, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńpominęłabym mak bo nie lubie:P
OdpowiedzUsuńpyszne cisto- robiłam z serem i kruszonką :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńJest się czym zachwycać :) Wspaniała!
OdpowiedzUsuńŚliwka i mak to musi być super połączenie a do tego ciasto drożdżowe, mniam:-)
OdpowiedzUsuńNie jem ciast ze śliwkami, a maku nie lubie :)
OdpowiedzUsuń