Krem z ananasa. Kolejny wspaniały krem, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, serników, bez, tortów i ciastek, a także do wyjadania na samo:) Bardzo smaczny, delikatny, lekko kwaskowy. Składniki:
Ananasa drobno pokroić, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Puree z ananasa przełożyć do garnka, wymieszać z jajkiem, żółtkami i mąką kukurydzianą. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu do zagotowania. Cały czas mieszamy, by masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie bulgotać dodać sok z cytryny i masło, gotować jeszcze ok 3-4 minut. Krem powinien mieć konsystencję luźnego budyniu. Gotowy krem przełożyć do słoiczka, wystudzić i zakręcić słoik. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Wciąż pamiętam Twój mango curd i jestem pewna,że ananasowy krem jest równie pyszny:)
OdpowiedzUsuńowszem :) jest równie pyszny :D
UsuńSzkoda że na kremik mogę tylko popatrzeć. Bo pomysł jest super. :-)
OdpowiedzUsuńnie zazdroszczę, ja nie umiałabym się powstrzymać :D
UsuńZa ananasem nie przepadam, ale czuję, że z takim kremem bym się polubiła :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:D tylko szkoda, że brat by mi nie zjadł:P
OdpowiedzUsuńJejku, musi być pyszny (bo z pewnością na taki wygląda!) :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
pomysłowo.;)
OdpowiedzUsuńMój krem nie doczekał by studzenia ;]
OdpowiedzUsuńOj jaki on musi być pyszny!:)
OdpowiedzUsuńwspaniały blog ze świetnymi przepisami! będę tutaj zaglądać :)
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie :)
UsuńSuper apetyczny pomysł :)!
OdpowiedzUsuńWłaśnie nastawiłam potrójną porcję:)) a ja mam pytanko:) Jak długo można go przechowywać??
OdpowiedzUsuńNie przechowywałam go dłużej niż 4 dni w lodówce.
Usuńno to mnie kupiłaś :) zostaję tu na dłużej a krem pewnie już niedługo zrobię bo ananasy to coś co lubię w każdej postaci - nawet do śledzia:):)
OdpowiedzUsuńsłoik zakręcamy dopiero po ostudzeniu?
OdpowiedzUsuńtak zrobiłam :) cieszę się że będziesz zaglądać!
UsuńWitam. Czy z ananasa z puszki tez mozna zrobic ten krem?
OdpowiedzUsuńNa pewno to nie będzie to samo, ale można spróbować. Pominęłabym cukier.
OdpowiedzUsuń