expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 25 marca 2014

Sernik "Zebra"

Waniliowo-kakaowy sernik zebra, na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, kremowy i niezwykle smaczny.  Piekłam go dwa razy, za pierwszym razem w tortownicy o średnicy 23 cm. Pasy wyszły bardzo ładne, ale sernik był niski. Teraz użyłam formy o średnicy 20 cm, jest zdecydowanie wyższy i lepiej się prezentuje.
Za przepis dziękuję Paulinie z Czekoladą utkane, która wysłała mi go zanim jeszcze został opublikowany u niej na blogu :) 

Składniki na spód:
forma o średnicy  20 cm
  • 120 g ciasteczek zbożowych
  • 50 g roztopionego masła 
Ciastka rozdrobnić blenderem lub wałkiem na piasek, wymieszać z masłem. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, również z zewnątrz, najlepiej podwójnie, tak by torownica była dokładnie zabezpieczona przed wodą.  Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao
 Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg utrzeć z cukrem, dodać jajka, ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę ziemniaczaną. Zmiksować do połączenia składników. Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Na środek ciasteczkowego spodu wylewać na przemian po 2 łyżki masy serowej waniliowej i kakaowej. 

Zabezpieczoną tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wlać wrzątek do 3/4 wysokości tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut. Sernik studzić w uchylonym piekarniku. Następnie wstawić go na noc do lodówki. 

Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki 30 %

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać ze śmietanką i ostudzić. Posmarować sernik. 

Smacznego :)

46 komentarzy:

  1. Jejciu! Wyszedł przeuroczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym żeby moje serniki też były takie idealne :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczny, po prostu prześliczny...

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny pasiak Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczny wzorek!
    Ale fiołków aby nie zmarnowaliście i też zjedliście, prawda? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak pachniały że trudno było się im oprzeć :)

      Usuń
  6. Wygląda bosko, śliczne te paseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam już takie zebry i bardzo mi się spodobały, twoją wygląda jak prawdziwa zebra :-) uwielbiam fiołki i inne kwiatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przecudny z idealnymi paseczkami! Podziwiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczek jak marzenie- pysznie wygląda, a czekolada z fiołkami, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu zjawiskowy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, pięknie wyszedł po prostu: )

    OdpowiedzUsuń
  12. A to niespodzianka - jadłam babkę zebrę, a sernik pierwszy raz taki widzę;-) Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wyszły te paski :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda świetnie, ja tylko tez jak Marzena, babkę taką jadam, ale chyba musze wypróbować ten przepis, bo ciasto prezentuje się naprawdę nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny Ci wyszedł! Fajnie wygląda z tą polewą czekoladową :)

    Cieszę się, że przepis się przydał :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cudo, aż mi ślinka cieknie po monitorze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny! Takiego sernika jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczny i te kwiatki:):):)<3

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowny! I pewnie pyszny...:)

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiamy serniki, a Twój wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestem zachwycona efektem jaki uzyskałaś, pięknie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda wzorcowo! Naprawdę pięknie i kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  23. pięknie! Warstwy idealne, wysokość.. i pewnie smakiem powalaaa!

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealny, ale ochota wzięła mnie na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeżeli miałabym wybrać sernik najbardziej fotogeniczny, ten zdecydowanie wygrywa, powala swoim wnętrzem :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Niesamowicie pyszny musi być!

    OdpowiedzUsuń
  27. To u Ciebie już kwitną fiołki. Takiego pięknego ciasta dawno nie widziałam. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia .:)

    OdpowiedzUsuń
  28. genialny pomysł, wart wypróbowania :]

    OdpowiedzUsuń
  29. piękny , pomysłowy, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  30. fantastyczny!!! a do tego te cudne fiołki...

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszny serniczek! Też się szykuję na sernikową zebrę…
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. jakie równiutkie paski, po prostu perfekcyjne, zazdroszczę!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU