Sernik wiedeński z polewą czekoladową. Delikatny i puszysty, pięknie się prezentuje i idealnie kroi. Bez spodu, za to z polewą czekoladową. Można dodać rodzynki, jeśli lubicie. Sernik jest pieczony tradycyjnie, bez zazwyczaj stosowanej przeze mnie kąpieli wodnej. Bardzo mocno urósł podczas pieczenia, a następnie opadł, ale nie poniżej wysokości do której był wlany. Pozostał lekki i smaczny. Zapraszam :)
Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 8 jajek
- 125 g masła
- szczypta soli
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Ser zmielić trzy razy. Masło roztopić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Stale miksując dodawać stopniowo ser i proszek budyniowy. Następnie dodać masło i zmiksować do połączenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę białkową dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 60 minut. Do suchego patyczka. (piekłam 50 minut). Po tym czasie sernik zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze 30 minut. Następnie ostudzić na blacie i schłodzić w lodówce przez noc.
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietanki 30%
Czekoladę drobno posiekać. Umieścić w miseczce, dodać śmietankę i podgrzewać w kąpieli wodnej aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Polewę czekoladową ostudzić, gdy zacznie gęstnieć posmarować sernik.
Sernik przechowywać w lodówce, podawać w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)
Wyszedł idealny! :)
OdpowiedzUsuńWyglada mega smakowicie :) Cale wieki juz go nie jadlam...
OdpowiedzUsuńTradycyjny serniczek to chyba właśnie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, taki puszysty, mniam:D
OdpowiedzUsuńKompletuję już przepisy na ciasta świąteczne i Twój sernik bardzo mi się podoba. Trafia na listę
OdpowiedzUsuńCiągle próbuję nowe przepisy na serniki, tymczasem to sernik wiedeński jest nr 1 na moim blogu, od chwili gdy tylko został opublikowany..
OdpowiedzUsuńTwój prezentuje się rewelacyjnie i bardzo smakowicie! :-)
Pyszności :))
OdpowiedzUsuńUwelbiam sernik wiedeński i ja lubię jak sernik opada:-), ma wtedy swój charakter:-)
OdpowiedzUsuńDawno już nie robiłam sernika wiedeńskiego:)) Dostojnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńsernik ubóstwiam!
OdpowiedzUsuńimpreza bez sernika jest nieważna!
Twój wygląda obłędnie!
Wspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuńpiękny! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry serniczek :)
OdpowiedzUsuńpyszny:) sernik to najlepsze ciacho, a Twoje wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńApetyczny .
OdpowiedzUsuńAbsolutnie dostała klasyka!
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda apetycznie i jest bardzo wysoki :)
OdpowiedzUsuńTak, był bardzo wysoki :) a piekłam go w formie o średnicy 23 cm :)
Usuńooo.. wygląda rewelacyjnie! Wysoki, serowy-omnomnnn :D
OdpowiedzUsuńNajlepszy z najlepszych :D
OdpowiedzUsuńAle wypasiony ;)! Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńKról pośród serników :)
OdpowiedzUsuńklasyka, wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki,ten jest pyszny,to widać.
OdpowiedzUsuńpotrzebowałam sprawdzonego przepisu na ten sernik i proszę - jest! :) będzie jak znalazł na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńDo wypróbowania!!! zdecydowanie!!!
OdpowiedzUsuńWidać od razu jaki jest puszysty! Pięknie wygląda, bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńwłaśnie zajadam :)) pychaa naprawde polecam
OdpowiedzUsuń