Kruche ciasteczka otoczone cukrem i cynamonem. Pachnące i lekkie, idealne do pochrupania w jesienne wieczory.
Przepis znalazłam u Oli z Ola in the Kitchen.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła temp. pokojowa
- 120 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cynamonu
Do miski przesiać obie mąki, proszek i cynamon. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie na przemian dodawać żółtka i mąkę. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki, przełożyć masę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe podzielić na dwie części. Pierwszą umieścić między dwoma arkuszami pergaminu i rozwałkować mniej więcej na grubość 3-4 mm. Wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie. Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Ciastka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, około 12 minut. Po upieczeniu odczekać kilka minut i zdjąć z blaszki.
Tak samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.
Smacznego : )
fajne ciacha z jesiennym klimatem :)
OdpowiedzUsuńmusiało nie dość ,że bajecznie pachnieć to i tak samo smakować:)
OdpowiedzUsuńo mamusiu.. one muszą być cudowne.. kruche i cynamonowe <3 <3
OdpowiedzUsuńPodkradam kilka;)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamon, więc ciasteczka jak najbardziej trafiają w moje gusta :-)
OdpowiedzUsuńMniam mniam, uwielbiam takie ciasteczka do kawy:)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, tego typu wypieki kojarzą mi się nierozłącznie z jesienią.
OdpowiedzUsuńPychotka, muszą roztaczać boski aromat :)
OdpowiedzUsuńŚliczne ,pyszne.
OdpowiedzUsuńto dopiero musi być pyszne !!
OdpowiedzUsuńSłodkie! :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka niosą przekaz,że chłody już blisko...
OdpowiedzUsuńUrocze!
Niestety to prawda ;/
Usuńaż tutaj poczułam aromat tych domowych, cynamonowych ciasteczek... :)
OdpowiedzUsuńZapachniało mi świętami B.Nar. bardzo lubię cynamon , chętnie go dodaję do wielu wypieków. Ciasteczka urocze w swojej prostocie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja, zwłaszcza, że cynamon uwielbiam :) Jestem ciekawa czy bez proszku byłoby też dobrze ? pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńMałgosiu wydaje mi się że powinno wyjść dobrze bez proszku, ale głowy nie dam, trzeba by było spróbować :)
UsuńChyba nie muszę mówić, że zjadłabym wszystkie?; d
OdpowiedzUsuńoj jadłabym i jadła....:)
OdpowiedzUsuńNa chłody potrzebna dobra dawka ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za takimi :) Nie ma jak cynamonowe ciasteczko w zimny, jesienny wieczór... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste, aromatyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciastka :)
OdpowiedzUsuńPochrupię sobie troszkę twoje ciacha, bo takie kruche to ja bardzo lubię. Ale bym zjadła mniam
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze, że spróbowałaś :D Mam nadzieje, że się nie zawiodłaś :D
OdpowiedzUsuńPochrupałabym je teraz...
OdpowiedzUsuń