Makaron z bakłażanem, pomidorami, papryką i oliwkami. Szybka propozycja na smaczny obiad.
Przepis Pascala Brodnickiego, z Kuchni Lidla. Zapraszam ;)
Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu spaghetti
- 4 średnie pomidory
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 filetów anchois
- łyżka kaparów
- 100 g czarnych oliwek
- zielona papryka
- bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- 80 g twardego sera typu parmezan
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Łyżką wydrążyć środki, odłożyć, a pomidory pokroić w kosteczkę.
Bakłażana pokroić w kosteczkę, paprykę w paseczki. Czosnek posiekać i rozetrzeć na desce z solą.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać bakłażana i pozostałą oliwę. Smażyć ok. 5 minut często mieszając. Bakłażana posolić i dodać pomidory (razem z odłożonymi pestkami), paprykę i czosnek. Doprawić niewielką ilością soli i dużą szczyptą pieprzu. Całość dusić na wolnym ogniu ok. 15 minut. Oliwki i anchois pokroić, dodać z kaparami do sosu, zamieszać. Dusić kolejne 15 minut. Pod koniec wrzucić pokrojone w paseczki liski bazylii. Doprawić do smaku.
Makaron ugotować al dente w energicznie gotującym się, osolonym wrzątku. Odcedzić. Wyłożyć na talerze, polać sosem. Całość posypać startym serem i udekorować bazylią.
Smacznego :)
Pyszności. Bardzo lubię makaron i mogłabym go jeść cały czas :-) miłego dzionka :-)
OdpowiedzUsuńO prosze coś nowego : ) Wypróbuję , prześlicznie wygląda ♥ a przepis nie jest trudny ; )
OdpowiedzUsuńhttp://spelniaj-swoje-marzenia.blogspot.com/
wspaniały i prosty makaron :-) Włosi to jednak znają się na rzeczy ;-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się już teraz...
mmm jak smakowicie wygląda, kolorowe danie idealne na jesienny obiad :)
OdpowiedzUsuńDla mnie danie idealne.
OdpowiedzUsuńPięknie podane.
Pozdrawiam :)
Świetne, szybkie danie. To ja szybko biegnę po jedną porcję. :))
OdpowiedzUsuńPrzepadałam, pyszne, bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńZa anchois nie przepadam ,ale danie świetne.
OdpowiedzUsuńale bym zjadła, a tak u mnie zwykły makaron z serem- mała jest po grypie jelitowej i wszyscy mamy dietkę:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa pasta, pyszności :)
OdpowiedzUsuńLubię makaronowe wariacje:)
OdpowiedzUsuńTaką pastę to ja mogę codziennie jeść: )
OdpowiedzUsuńA ja też dziś jadłam makaron z bakłażanem :) w Twojej wersji wspaniały!
OdpowiedzUsuńTo musiał być pyszny obiad! :)
OdpowiedzUsuńtakie obiady uwielbiam zabierać do pracy :)
OdpowiedzUsuńTo ja tak na szybko wpadam też do ciebie na szybką pastę. Moje smaki i pięknie podane
OdpowiedzUsuń