expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 19 lutego 2013

Pizza z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą

Pizza z ziołami, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi, posypana świeżą rukolą. Z podanych składników wychodzą dwie pizze, na średnim spodzie, o średnicy ok. 30 cm. 

Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
Dodatki do pizzy:
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • świeża rukola
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na  oprószoną mąką stolnice, lekko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować dość cienko zostawiając grubsze brzegi.
Czosnek obrać, drobno pokroić i utrzeć z oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastę rozsmarować na cieście. Na to ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka cebulę i oliwki.  
Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zrumienią.
Podawać odrazu posypując pizzę świeżą rukolą.
Smacznego :)


3 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie, na pewno wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przyznać, że wygląda bardzo włosko :)
    Moja ulubiona pizza to połączenie rukoli,szynki Bunder Fleisch i lekko ściętego jajka. Musze przyznać, że ta wygląda bardzo apetycznie i bardzo chętnie je wypróbuje.
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU