Bułeczki drożdżowe z papryką. Smaczne, mięciutkie i pachnące. Jedliśmy jeszcze ciepłe, ponieważ nie mogliśmy się powstrzymać, a kolorowe kosteczki papryki wcale tego nie ułatwiały. Równie dobrze smakują drugiego dnia.
Przepis Agaty z blogu Happy Kitchen, ona upiekła chlebek, ja bułeczki, z podwójnej porcji składników. Zapraszam :)
Rozczyn:
- 40 g drożdży
- 2/3 szklanki letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 czubate łyżeczki mąki pszennej (typ 650)
Z
podanych składników przygotować rozczyn. Drożdże rozpuścić w
wodzie z dodatkiem cukru, dodać mąkę - wymieszać i
odstawić na ok. 15 min, aż drożdże ruszą.
Ciasto:
- cały rozczyn
- 600 g mąki pszennej (typ 650)
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- po 1/2 części z każdego koloru papryk (żółta, czerwona, zielona)
Mąkę
i sól wymieszać w misce, dodać rozczyn, wodę i oliwę. Wyrobić
gładkie (może się trochę kleić) i elastyczne ciasto. Wyłożyć je do
miski oprószonej mąką na 15 min.
W
tym czasie paprykę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w drobną
kostkę. Dodać do ciasta, zagnieść ciasto razem z papryką, w razie potrzeby podsypać lekko mąką (papryka może wystawać z ciasta). Odstawić ciasto na kolejne 15 min do
wyrośnięcia. Następnie, z ciasta formować małe bułeczki o wadze ok. 80-90 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 15 - 20 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min. - do zrumienienia. Studzić na kratce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min. - do zrumienienia. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Przepis na chleb zostanie dołączony do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog Zapach chleba :)
Przepis na chleb zostanie dołączony do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog Zapach chleba :)
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńNajpierw Agata, teraz Ty, a wkrótce ja :-), tylko jeszcze nie wiem, czy w formie chlebka, czy bułeczek :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają super!:) Aż ma się je ochote schrupać.
OdpowiedzUsuńGenialne!!
OdpowiedzUsuńDomowe bułeczki to jest to ,też bym jadła na ciepło,a co!.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tą papryką;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, i muszą być bardzo dobre. Super pomysł :-)
OdpowiedzUsuńSwietne są te bułeczki i z pewnością smakują wspaniale :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na dodanie papryki. Bułeczki są przez to rewelacyjnie kolorowe :-)
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają, tak kolorowo zachęcają:)
OdpowiedzUsuńten kolor dzięki papryczkom-cuuudo! :) Osobiście nie przepadam za świeżą, ale zarówno chlebek jak i bułeczki prezentują się wyśmienicie :D
OdpowiedzUsuńpowtórzę się: piękne Ci wyszły :) aż mam chęć na zrobienie bułeczek :)
OdpowiedzUsuńbułeczki wyglądają super !
OdpowiedzUsuńPiękne kolory!
OdpowiedzUsuńŚniadanie musi być bardzo optymistyczne z takimi bułkami.
Na pierwszy rzut oka myślałam, że to bułeczki z owocami kandyzowanymi :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bajecznie! cudne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń