Szybkie danie z cukinią w roli głównej. Świetna alternatywa dla placków z cukinii, niby robi się podobnie, ale nie smażymy, lecz zapiekamy. Zapiekanka jest bardzo smaczna i lekka, sama w sobie dość delikatna, charakteru nadała jej salami. Polecam :)
Przepis znalazłam na blogu Agnieszki - Agusiowe Gotowanie :)
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 1 marchew
- 1 cebula
- 20 dkg kiełbasy - u mnie 100 g salami
- 2 surowe jajka - dałam 3 jajka
- 3 łyżki kaszy manny lub kukurydzianej - u mnie kukurydziana
- 2 ząbki czosnku - dałam 4 duże
- sól i pieprz
- słodka papryka w proszku
- szczypta curry
- śmietana 18 % gęsta do podania
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 30 minut by puściła sok. Cukinię dokładnie odcisnąć, sok odlać. Zetrzeć marchewkę. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, jeśli dajemy kiełbasę, to podsmażyć ją razem z cebulą. Przestudzoną dodać do cukinii i marchewki, dodać pokrojoną w drobną kostkę salami, kaszę kukurydzianą, drobno kpokrojony czosnek, pieprz, paprykę i curry, wbić jajka, dokładnie połączyć wszystkie składniki. Masę* wyłożyć do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 45-60 minut. Gotową pokroić na porcje i podawać ze śmietaną.
Smacznego :)
*Masa powinna być dość sucha i odsączona z wody, inaczej po upieczeniu może być problem z krojeniem.
Jak piękny kształt ma ta zapiekanka i można ją bez problemu kroic w plastry..... Fajny pomysł z dodatkiem salami. :-)
OdpowiedzUsuńooo.. kolejna cukiniowa wersja, muszę się skusić :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i pojemnie :)
Pięknie Ci się upiekła,cieszę się,że smakowała:)
OdpowiedzUsuńJak taki cukiniowy pasztet, super:-)
OdpowiedzUsuń...pyszne wytrawne ciastko :) nic dodać nic ująć ... :)
OdpowiedzUsuńFajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZdrowsza ,pyszniejsza wersja,pycha!.
OdpowiedzUsuńWow, pysznie brzmi i wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńu mnie ostatnio cukinii też króluje, jednego dnia robiłam placki z nią i warzywami a drugiego właśnie zrobiłam coś podobnego- zapiekłam, tylko w mniejszej formie:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł... ! , dzisiaj przygotuje dla swoich domowników
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna - uwielbiam wszystko co z cukinią :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, idealny jako pasztet :-)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ... wymarzone danie na ciepłą kolację :)
OdpowiedzUsuńAleż dobrze trafiłam, smaczniutka zapiekanka u Ciebie Łucjo:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie prezentuje się ta zapiekanka. Kolorystyka obłędna, a przepis naprawdę fajny.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam na konkurs http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html
Ciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :D Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńInteresujący sposób na cukinię, ale jak wszystko z nią w składzie na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńAle smakowity... muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńI wypróbowałam... pycha :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńCukinia króluje, zapiekanka wygląda smakowicie, więc przepis zapisuję do ulubionych.
OdpowiedzUsuń