expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 18 września 2013

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe w trzech wersjach. Śliwka, śliwka z czekoladą i śliwka z cynamonem.

Powidła śliwkowe
 Składniki:
  • 2,5 kg śliwek
  • 2 szklanki cukru 
Śliwki umyć, wydrylować. Do dużego garnka wlać odrobinę wody i w 2-3 porcjach wrzucać śliwki. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a gdy śliwki będą zmniejszać objętość dorzucać kolejne partie. Przesmażać tak przez kilka godzin. Następnego dnia śliwki zmiksować, można przetrzeć przez sitko, choć ja tego nie robiłam. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać cukier i gotować jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Po dodaniu cukru trzeba szczególnie uważać by powidła się nie przypaliły. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Powidła śliwkowe z cynamonem

Składniki:
  • 2,5 kg śliwek
  • 2 szklanki cukru 
  • cynamon do smaku
Śliwki umyć, wydrylować. Do dużego garnka wlać odrobinę wody i w 2-3 porcjach wrzucać śliwki. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a gdy śliwki będą zmniejszać objętość dorzucać kolejne partie. Przesmażać tak przez kilka godzin. Następnego dnia śliwki zmiksować, można przetrzeć przez sitko, choć ja tego nie robiłam. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać cukier i gotować jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Po dodaniu cukru trzeba szczególnie uważać by powidła się nie przypaliły. Na końcu dodać cynamon, ok. 2-3 łyżeczki, tak by nam smakowało :) Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.


Powidła śliwkowe z czekoladą
  
Składniki:
  • 5,5 kg śliwek
  • 2 szklanki cukru 
  • 3 gorzkie czekolady
  • 5 łyżek kakao
Śliwki umyć, wydrylować. Do dużego garnka wlać odrobinę wody i w 2-3 porcjach wrzucać śliwki. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, a gdy śliwki będą zmniejszać objętość dorzucać kolejne partie. Przesmażać tak przez kilka godzin. Następnego dnia śliwki zmiksować, można przetrzeć przez sitko, choć ja tego nie robiłam. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać cukier i gotować jeszcze do uzyskania pożądanej konsystencji. Po dodaniu cukru trzeba szczególnie uważać by powidła się nie przypaliły. Na końcu dodać połamaną drobno czekoladę i kakao. Wymieszać dokładnie do rozpuszczenia i połączenia się składników. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

Jeśli macie ochotę na jeden słoiczek powideł, na mojej stronie Facebook jest informacja co należy zrobić by taki słoiczek otrzymać :)
https://www.facebook.com/pages/Fabryka-Kulinarnych-Inspiracji/485332164872498?ref=hl

10 komentarzy:

  1. Ładnie wyglądają te słoiczki:) Takich nie powinno sie chować do spiżarki, one na wierzchu powinny stać:) Mam ochotę na słoik takich śliwkowych powideł, bez dodatków. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliwkowe to moje ulubione! z dodatkiem czekolady jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ kusisz:) te powidła to moje marzenie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te z czekoladą najfajniejsze:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie też będzie dziś o powidłach :-) właśnie tworzę wpis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności! Z cynamonem nie jadłam, resztę wariantów znam i lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliwkowe pyszności, z cynamonem jeszcze nie robiłam, a czekośliwkę znam ze słyszenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O jadłabym prosto ze słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie lubię z czekoladą, ale z chęcią załapałabym się na te z cynamonem - muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU