Bardzo smaczne ciasto, wilgotne, lekkie i mięciutkie. Z chrupiącą kokosową skorupką :)
Przepis jest prosty, a ciasto sprawdza się w każdej sytuacji i przy wszystkich gościach. Szczególnie lubiane przez moje dzieci.
Całkiem niedawno wspominałyśmy z przyjaciółką jak piekłyśmy to ciasto będąc jeszcze w podstawówce :) i wszystko nam się udało, tylko pieczenie nam się lekko przedłużyło, ponieważ zapomniałyśmy włączyć piekarnik :D
Także z czystym sumieniem mogę ciasto polecić i zapewnić że nawet dziecko będzie potrafiło je upiec :)
Składniki na dużą, prostokątną formę:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 200 g masła
Kokos wymieszać z cukrem i równomiernie posypać nim ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 minut. Aż kokos się ładnie zrumieni a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika. Masło roztopić i równomiernie łyżką rozprowadzić po ciepłym cieście. Ciasto wystudzić i podawać.
Smacznego :)
jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńSwietne ciacho. Wyglada na takie puszyste i mieciutkie...pycha :)
OdpowiedzUsuńdobry numer z tym piekarnikiem :D fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńKokosowe bardzo lubię-Twoje puszyste,ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńW sam raz do popołudniowej kawy.
OdpowiedzUsuńOpis i wygląd ciacha jest niezwykle zachęcający. Muszę spróbować czegoś tak niezwykle wilgotnego, kokosowego i lekkiego ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKokosowa skorupka... mniamuśnie!
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam kokos, podoba mi się to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię! Ciasto fantastycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCiasto smakowicie sie prezentuje. Lubię z kokosem :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, takie szybkie do zrobienia i do tego bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne puszyste, do kawy porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńpychotka do kawy ;)
OdpowiedzUsuńskusilam sie, upieklam i....po prostu REWELACJA!!! POLECAM!!!niebo w gebie!:)
OdpowiedzUsuńAnia :)
bardzo się cieszę że ciasto smakowało :D
UsuńAch... to ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, wtedy często piekła je moja mama :) Pyszne, wilgotne i puszyste.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam T.C.
nasze smaki dzieciństwa :)
Usuńa mi nie wyszło:( wydawało się takie proste do zrobienia. Może to dlatego, że jestem początkującą kucharką i piekłam w takim elektrycznym zielonym metalowym piekarniku. Wyszło mi cienkie i w środku zakalcowate.
OdpowiedzUsuńprzykro mi! nie zrażaj się i piecz dalej! mi też się zdarza zepsuć ciasto, wyrzucam je wtedy do kosza i szybciutko robię nowe :D choć zdaję sobie sprawę że niepowodzenia są baaardzo irytujące!
UsuńDo czego jest te 200g masła ?
OdpowiedzUsuń"Masło roztopić i równomiernie łyżką rozprowadzić po ciepłym cieście. Ciasto wystudzić i podawać."
UsuńDziś zrobiłam, wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń